Brabant en Noord-Italië starten samenwerking

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant en de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna gaan samenwerken op het gebied van agrofood en innovatie in de agrarische sector.

Brabant en Noord-Italië starten samenwerking

Dit zijn de 2 partijen overeengekomen tijdens het werkbezoek van een Brabantse delegatie aan Emilia Romagna.

Op uitnodiging van de Italiaanse regio vond het werkbezoek plaats op 16 en 17 oktober. Het bezoek stond in het teken van kennismaking en kennisuitwisseling. Zowel in Brabant als in Emilia Romagna worden veel agrarische producten geproduceerd en verhandeld. Om te beginnen gaan de 2 partijen onderzoeken op welke manier ze de samenwerking het beste vorm en inhoud kunnen geven.

Agrofood

In Brabant is agrofood de 2e economische pijler. Ook in de regio Emilia Romagna, ongeveer 4 keer zo groot als Brabant met 2 keer zoveel inwoners, is het een belangrijke economische factor. Gedeputeerde Yves de Boer (RO): ‘Wij zijn goed in het efficiënt produceren van veilig voedsel voor een grote internationale markt. In Emilia Romagna weten ze hoe ze voedsel moeten produceren met een wereldwijde brand. Denk maar aan de Parmaham en de Parmezaanse kaas. We kunnen dus veel van elkaar leren.'

Samenwerking

Gespreksthema’s tijdens het werkbezoek waren samenwerking in de keten; verwaarding binnen de keten en de werking van het certificering systeem van de Parmaham en Parmezaanse kaas. Verder is besproken hoe men in Emilia Romagna omgaat met omgevingsfactoren van veehouderijen (geur, overlast en gezondheidsvragen).

Concreet is afgesproken om samen te gaan werken rond de projecten EURODAIRY (vervolg van Dairyman), EUROPORK (beide EU onderzoekstrajecten) en op het gebied van innovatie in de agrarische sector.

Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO: ‘Er zijn veel kansen om de samenwerking met deze prominente agrofood en landbouwregio vanuit de dierlijke sectoren verder inhoud te geven. Ook met de plantaardige sectoren, zoals de boomkwekerij of de streekgebonden producten zie ik veel mogelijkheden voor verdere samenwerking.'

Ondertekenaars

Namens de provincie Noord-Brabant is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het provinciebestuur, de ZLTO en Landbouw Innovatie Brabant (LIB). Voor Emilia Romagna tekenden Valtiero Mazzoti, Directeur Generaal van de regio en Adolfo Magnavacchi, directeur van CRPA, onderzoeksinstituut dierhouderij.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!