Brabant koploper op het gebied van innovatie

  • Innovatie & MVO
  • Bron: ING Economisch Bureau

In een tijd van economische tegenwind is een innoverend bedrijfsleven cruciaal. Het Brabantse bedrijfsleven heeft dit als beste begrepen.

Brabant koploper op het gebied van innovatie

Noord-Brabant scoort duidelijk het hoogst op de innovatieindex van ING. De innovatieuitgaven van het bedrijfsleven zijn hier veel hoger dan gemiddeld in verhouding tot de omvang van de regionale economie. Ook vertalen de uitgaven zich in een hogere arbeidsproductiviteit, wat aangeeft dat de inspanningen ook echt in de groei doorwerken.

Koppositie Noord-Brabant gedragen door innovatie uitgaven bedrijfsleven

Noord-Brabant loopt vooral voorop wanneer het op bedrijfsuitgaven aan innovatie aankomt. Daarbij is het vooral Zuidoost-Brabant als hart van de Brainport waar veel geld in innovatie wordt gestoken. Vier van de tien grootste investeerders in R&D in Nederland zijn gevestigd in deze regio. Veruit de grootste innovator is Philips, gevolgd door ASML, NXP en DAF Trucks. Een dergelijke brede vertegenwoordiging van deze internationale bedrijven is zeker ook een stimulans voor innovaties bij aanverwante bedrijvigheid. Zo ligt het aandeel innovatoren in Noord-Brabant op 39%, wat bovengemiddeld is. De Brabantse regio’s ontlopen elkaar daarin niet heel veel behalve dat Midden-Brabant gemiddeld wat lager scoort.

Arbeidsproductiviteit

Een andere belangrijke pijler onder het succes van de regio is de groei van de arbeidsproductiviteit. Onder andere de Brabantse landbouw (schaalvergroting) en industrie wisten hun productiviteit sterk te verbeteren. Bij de industrie presteerde vooral het bedrijfsleven in West-, Midden- en Noordoost Brabant goed. Onder andere doordat de regio’s relatief veel grotere industriële bedrijven kennen die meer mogelijkheden hebben om de arbeidsproductiviteit op te krikken.

Binnen Brabant is het vooral West-Brabant (€90.000 per arbeidsjaar) dat ver boven het Nederlands gemiddelde scoort. Daarnaast hebben industriële bedrijven in Midden- en Noordoost-Brabant de afgelopen jaren een duidelijke inhaalslag gemaakt wat betreft arbeidsproductiviteit.

In onderstaande bijlage is het complete rapport van ING te lezen

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!