Brabantse boeren willen omschakelen naar insectenkweek

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: AgriFood Capital

Insectenproducent Protix Biosystems BV onderzoekt samen met ZLTO, Royal HaskoningDHV, Agrifood Capital en de gemeente ’s-Hertogenbosch de haalbaarheid van een nieuwe agrarisch productie-systeem.

Brabantse boeren willen omschakelen naar insectenkweek

De partijen willen een groep agrariërs laten omschakelen naar insectenkweek, gecombineerd met een nieuwe centrale verwerkingsfaciliteit. Het bedrijf Protix wil in ’s-Hertogenbosch of omgeving de verwerkingsfaciliteit gaan realiseren, de grootste in zijn soort in Nederland. De partijen willen op deze manier een innovatieve en duurzame toeleverketen opzetten voor de veevoederbranche.

Insectenkweek

Protix, een Brabants bedrijf dat startte in 2009, is één van de internationale koplopers in insectenkweek. Het bedrijf kweekt insecten door ze organische reststromen te voeren. Het bedrijf heeft een verwerkingstechniek ontwikkeld, waarbij insecten worden omgezet in pure eiwitten en vetten. Veevoederfabrikanten verwerken deze stoffen in veevoeders en zien ze als een duurzaam en gezond alternatief voor geïmporteerde grondstoffen als soya. Dit jaar opent Protix een nieuwe productie-unit in Dongen, waar vliegenlarven worden geproduceerd, als grondstof voor veevoeders.

Agrarische coöperatie ZLTO signaleert dat haar leden, agrariërs, steeds vaker interesse hebben in insectenteelt als alternatieve en/of toekomstige inkomstenbron. ZLTO gaat nu met zo’n tien van haar leden in overleg over omschakeling naar insectenkweek, via een meerjarige leveringsafspraak met Protix. In het kader van het onderzoek, zal samen met het adviesbureau Royal HaskoningDHV, met geïnteresseerde agrariërs plannen uitgewerkt worden. 

Ondersteuning onderzoek

Agrifood Capital en de gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunen het onderzoek. De partijen willen de regio Noordoost Brabant uitbouwen als economisch centrum van de food-economie, door innovatieve bedrijven te laten ontstaan, die in de toekomst hoofdrolspelers zullen zijn in de voedselvoorziening.

Agrifood Capital en ’s-Hertogenbosch zien veel perspectief in de productiemethode die nu onderzocht wordt, vanwege de grote omvang van de veevoederbranche in Brabant. De partijen verwachten dat in de toekomst een grote productie-omvang bereikbaar zou kunnen zijn. 

Meer informatie: 

ZLTO: Ruud Hoosemans, programmaleider Bio-Economie; 06 21212445
Protix: Kees Aarts, directeur Protix Biosystems BV; 06 10556811 

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!