Brabantse ondernemers zien personeel plussen

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Kamer van Koophandel

Voor het eerst sinds ruim twee jaar verwachten Brabantse ondernemers dat de arbeidsmarkt aantrekt.

Van de grote bedrijven in de zakelijke dienstverlening verwacht zelfs 43 procent een groter personeelsbestand in 2011. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête Coen die de Kamer van Koophandel ieder kwartaal houdt.

Voor het eerst sinds twee jaar verwachten meer bedrijven in Brabant een toename in het personeelsbestand en minder bedrijven een daling. Brabantse bedrijven zijn wat dat betreft positiever dan bedrijven in de rest van het land. Niet alleen qua personeel is Brabant koploper. Hoewel de economische prestaties pas op de plaats maken in het derde kwartaal van dit jaar, ligt het economisch herstel in Brabant nog altijd ruim boven het gemiddelde. Ondernemers zijn bovendien optimistisch gestemd: voor het vierde kwartaal en ook voor 2011 zijn de verwachtingen positief. Als het gaat om de economische prestaties (omzet, export en personeelssterkte) wordt zelfs een krachtig herstel verwacht (van + 4,9 naar + 18,8 procent).
In de omzet is nu al een sterk stijgende lijn zichtbaar. Dat komt niet alleen doordat er meer wordt verkocht, maar ook doordat de prijzen stijgen. Vooral in de industrie, de groothandel, de horeca, het vervoer en de zakelijke dienstverlening is dat aan de orde. De bouw en detailhandel verwachten verdere prijsdalingen.

De indicator concurrentiepositie laat in het derde kwartaal een lichte verbetering zien (van + 5,1 naar + 6,1). Ondernemers zien hierbij met name de binnenlandse markt als drijvende kracht. Daarnaast blijft de export van groot belang. De productie & voorraad lopen licht terug in het derde kwartaal van dit jaar, met een positieve uitzondering in Noordoost Brabant. De indicator voor de orderpositie is nog steeds negatief (- 6,6 procent) maar wel verbeterd ten opzichte van de sombere voorspellingen.
Als het om de verschillende sectoren gaat, profiteert de industrie nog steeds het meest van het economisch herstel. Ook de dienstensector doet het goed. De detailhandel verwacht voor het volgend jaar een opvallend hoge score. De groothandel kampt met tegenvallende resultaten, maar is hoopvol voor wat betreft het vierde kwartaal. De bouw zit al lange tijd in de min en de verwachtingen blijven negatief.
Wat betreft de regio’s blijft Zuidoost-Brabant (regio Eindhoven) koploper qua economisch herstel. Noordoost-Brabant (regio Den Bosch) en Midden-Brabant (regio Tilburg) hebben de achterstand wel ingelopen. Noordoost-Brabant neemt een middenpositie in. Midden-Brabant, tot nu toe op forse achterstand van Zuidoost- en Noordoost-Brabant, heeft de verwachting de achterstand volgend kwartaal te verkleinen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!