Brabantse werkgevers krijgen advies over leren op de werkvloer

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: BZW

150 ondernemers in Brabant, in de sectoren Techniek, Agrofood en Transport&Logistiek krijgen de komende drie jaar advies om hun bedrijf te verbeteren door het leren op de werkvloer te stimuleren.

Brabantse werkgevers krijgen advies over leren op de werkvloer

Donderdag 7 november, tijdens de Week van de Ondernemer in het Evoluon in Eindhoven, geven de initiatiefnemers – MKB-Brabant, BZW, ZLTO en SBB-Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven – de formele aftrap voor ‘Excelleren in Brabant’.

Minder formele scholing

Het midden- en kleinbedrijf neemt minder deel aan formele scholing dan bijvoorbeeld grote ondernemingen of de overheid. Daar komt het misverstand vandaan dat er bij deze ondernemingen niets geleerd wordt. Niets is minder waar. Maar door nog bewuster om te gaan met de mogelijkheden van ‘leren op de werkvloer’ kunnen innovatiekracht, duurzame inzetbaarheid en productiviteit van een onderneming sterk worden verbeterd. Dat is de motivatie achter het project Excelleren.

Investeren in kennis en kunde

Er wordt veel gevraagd van ondernemers: ze moeten een bedrijf leiden, maar ook alert zijn op ontwikkelingen die de toekomst van dat bedrijf kunnen beïnvloeden, zoals (internationale) concurrentie en technologische ontwikkelingen. Daar komt bij dat de beroepsbevolking vergrijst waardoor een tekort aan goed inzetbaar personeel ontstaat. Om de bedrijfsprestaties te verbeteren en op de lange termijn goed te functioneren, moeten werkgevers investeren in middelen als slimmer werken, flexibele arbeid en duurzame inzetbaarheid. Daarbij gaat het over op peil houden van kennis, kunde en vitaliteit van de werknemer. Excelleren helpt deelnemende bedrijven hierbij met een bedrijfsopleidingsplan, persoonlijke ontwikkelplannen en de uitvoering daarvan.

Excelleren Brabant

Excelleren Brabant is gebaseerd op het  landelijke project Excelleren.nu dat MKB-Nederland tussen september 2010 en april 2012 uitvoerde. Nieuw is dat nu ook de kenniscentra zijn aangehaakt. Dankzij hen hebben bedrijven toegang tot scholingsfondsen en daarmee opleidingsbudgetten. Ook de provincie Noord-Brabant verleent steun aan het project. Hierdoor kunnen 800 werknemers een individueel opleidingstraject volgen.

Het project richt zich op bedrijven in de sectoren Techniek, Agrofood en Transport&Logistiek. De resultaten die uit dit project naar voren komen, worden gebruikt om ook andere bedrijven te adviseren over leren op de werkvloer.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!