Brainport Eindhoven blijft snelst groeiende economische regio van Nederland

De rol van Brainport Eindhoven voor de Nederlandse economie is onveranderd groot. Op de 5 kernindicatoren (economische groei, toegevoegde waarde, arbeidsproductiviteit, innovatie, werkgelegenheid) scoort Brainport ruim boven het Nederlands gemiddelde. Dat blijkt uit de Brainport Monitor 2018.

Brainport Eindhoven blijft snelst groeiende economische regio van Nederland

In 2017 was Brainport Eindhoven met 4,9 procent economische groei de snelst groeiende regio van Nederland. Met name de technologische industrie is de stuwende kracht hierachter. Die economische voorspoed is ook terug te zien in de toenemende innovatiekracht van Brainport Eindhoven. In 2016 geeft het bedrijfsleven van Brainport Eindhoven ruim € 1,9 miljard uit aan eigen onderzoek en ontwikkeling. Hiermee is de regio goed voor ruim een vijfde van de totale private R&D-uitgaven in Nederland (23,1%).

Vraag naar arbeid

Keerzijde van deze florerende economie zijn de tekorten op de arbeidsmarkt. De vraag naar arbeiders neemt in bijna alle sectoren toe. In 2017 kwamen er ruim 11.000 banen bij in Brainport Eindhoven. Bovendien groeit in 2017 het aantal vacatures tot een totaal van 48.100. 

Prioriteiten Brainport

De recente cijfers bevestigen de prioriteiten die Brainport Eindhoven voor de komende jaren stelt: talent, vestigingsklimaat en innovatie. De technologische industrie is dringend op zoek naar gekwalificeerd personeel. Dit stelt de regio echter wel voor de uitdaging om een aantrekkelijke woonomgeving te creëren voor een diverse en veranderende bevolkingssamenstelling, waarbij zowel huidige als nieuwe inwoners fijn kunnen leven.

Om de technologische competenties van Brainport Eindhoven te versterken is het daarom van groot belang te blijven investeren in innovatie, digitalisering, sleuteltechnologieën en de aansluiting op maatschappelijke uitdagingen waaronder de circulaire economie. Deze gezamenlijke prioriteiten vormen immers de basis voor de samenwerking van de bedrijven, overheden en kennisinstellingen.    

Brainport Monitor

De jaarlijkse Brainport Monitor biedt achtergronden en kennis over de innovatieve prestaties, economische vooruitgang en veranderende competitieve positie van Brainport Eindhoven voor een brede doelgroep van beleidsmakers, onderzoekers, bedrijven en andere geïnteresseerden.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!