Brainport in trek bij talenten om te wonen en werken

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: brainport.nl

Het Brainport Talent Centre dat door Brainport Development wordt vertegenwoordigd is vaste gast op de MIT European Career Fair in Boston. In de loop van de jaren hebben zich daar meer bedrijven en kennisinstellingen bij aangesloten.

Brainport in trek bij talenten om te wonen en werken

Vanuit de Human Capital agenda van Holland High Tech wordt de Nederlandse aanwezigheid gezien als strategische brug naar de universitaire wereld van de Verenigde Staten. Terwijl de positionering van de Nederlandse hightech industrie ook bijdraagt aan een goede naamsbekendheid.

Zowel Brainport Talent Centre als Holland High Tech hebben zich het laatste jaar ingespannen om meer bedrijven en kennisinstellingen te bewegen zich te presenteren op de MIT European Career Fair in Boston, Massachusetts. En niet zonder reden. Deze gerenommeerde technische universiteit leidt vele masterstudenten en PhD’s op die perfect passen bij de Nederlandse hightech bedrijven en kennisinstellingen. De bezoekers van de fair zijn vooral recent afgestudeerden en mensen die op korte termijn zullen afstuderen.

De meeste zijn Europeanen of Aziaten die een aantal jaren in de USA hebben gestudeerd en die vervolgens graag een loopbaan beginnen in Europa. Ook zijn er nogal wat mensen met ervaring te gast die zich oriënteren op een vervolg van hun loopbaan. Op de fair, van 19 tot en met 22 februari, waren de volgende organisaties aanwezig: TomTom, ASML, FEI Company, Holst Centre / Imec, Rijksuniversiteit Groningen, Brainport Development en Holland High Tech. Het Nederlands consulaat, met kantoor in Boston, was vertegenwoordigd door innovatie attaché Walter de Wit.

Ou-of-pocket

Jasmijn van den Borne was aanwezig namens FEI Company. Ook zij was enthousiast over de kandidaten. ''Ik heb twee jonge mannen gesproken die één op één bij FEI passen.'' Naast positionering van de Nederlandse hightech industrie levert deelname aan de MIT in Boston ook boter bij de vis. Wanneer er per bedrijf één geschikte kandidaat kan worden aangetrokken, zijn de ‘out-of-pocket’ kosten deels gedekt. Ook dit jaar schreven enkele tientallen bezoekers zich in via de Talentbox die door Brainport Talent Centre wordt ingezet om kandidaten en bedrijven met elkaar te matchen.

Destination Europe

Vooraf aan de fair werd een meeting georganiseerd ‘Destination Europe’. Daar waren zo’n 250 hoog opgeleiden te gast die zich verdiepten in de mogelijkheden om postdoctoraal onderzoek te doen in Europa op het gebied van Research en Innovatie. De beursdag zelf was minder druk bezocht dan de voorafgaande jaren. Dat lag onder meer aan het weer. Maar ook aan de aantrekkende economie in de VS. Toch trok de Nederlandse ‘straat’ veel belangstelling van mensen die concreet op zoek zijn naar een loopbaan in Nederland.

Marij Heil is Human Resource Director bij het Holst Centre. Samen met haar collega Siebren Schaafsma, R&D Manager Perceptive Systems for the Internet of Things, vertegenwoordigde zij zowel het Holst Centre als Imec. ''We hebben veel goed gekwalificeerde kandidaten ontmoet. Met een aantal van hen hebben we een dag later nog één op één gesprekken gevoerd om de kennismaking te verdiepen.''

Leuven

De fair in Boston werd 12 maart gevolgd door de VTK carrièrebeurs in Leuven. Vertegenwoordigers van het Brainport Talent Centre (BTC) hebben daar alle banen van de Brainport TalentBOX gepromoot. Studenten van KU Leuven, vooral van de disciplines electrical engineering, computer science, logistics, materials, mechanical engineering, chemical engineering, mathematical engineering, safety engineering en nanotechnology, waren op de beurs afgekomen.

Het BTC deelde een stand met TNO en Mapper Lithography die, als partners van het Brainport Talent Centre, gezamenlijk de banen in de Nederlandse High Tech industrie onder de aandacht brachten. De andere BTC-partners, ASML en Vanderlande Industries, waren aanwezig met een eigen stand en hebben ook doorverwezen naar de Brainport TalentBOX. Gezien de vele positieve reacties is er onder Belgische engineers veel interesse om via de Brainport TalentBOX op zoek te gaan naar passende banen in de Brainport regio.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!