home » nieuws » Industrie »

Brainport Industries Campus in Eindhoven al voor 75 procent verhuurd

Lange tijd bleef het bij een ambitieus idee: het bij elkaar brengen van de high tech maakindustrie, kennis en talent onder één dak. Nu, ruim twee jaar later, is Brainport Industries Campus (BIC) ‘up and running’.

Brainport Industries Campus in Eindhoven al voor 75 procent verhuurd

Met ongeveer 100.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte en gedeelde faciliteiten als logistiek en horeca is hier ruimte genoeg, maar dat zal niet altijd zo blijven. De verhuur van de Brainport Industries Campus gaat namelijk ontzettend snel.

75 procent verhuurd

Terwijl er binnen nog hard aan de afronding van het pand wordt gewerkt, is al zeker 75% van de ruimte op de campus verhuurd. Ook lopen er gesprekken met verschillende (internationale)partijen die een plek willen reserveren. “Als je dit meetelt zitten we al voor 85% vol,” vertelt Eli Lejeune niet zonder enige trots. Hij is sinds 1 september verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Brainport Industries Campus. Sneller dan gedacht, wordt nu al gewerkt aan plannen voor het plaatsen van een tweede gebouw op het terrein. Wanneer de bouw start, is nog niet bekend. In totaal is er plek voor vijf gebouwen.

Een unieke mix van bedrijven

In augustus beet Anteryon beet het spits af als eerste huurder. Tegelijkertijd begonnen bijna 1500 leerlingen van het Summa College hier aan hun nieuwe schooljaar. De scholieren en de lenzen-producent krijgen nog dit jaar gezelschap van grote namen als KMWE, dat onder andere onderdelen levert voor de uitlaat van de JSF en Yaskawa, een producent van industriële robots. Lejeune: “Maar ook softwarebedrijven als Fujitsu GLOVIA. Zij maken zogenaamde ERP-software om de processen rondom productie te optimaliseren. Zo zorgen we voor een unieke mix bedrijven die waarde toevoegen aan het ecosysteem dat we hier proberen neer te zetten.”

Brainport Industries Campus: meer dan alleen ruimte

Hoe doe je dat? Een ecosysteem opzetten? Vanaf de eerste schets was de mens het belangrijkste uitgangspunt, waarin ontmoeting en van elkaar zien waar je mee bezig bent, centraal stond. Bij binnenkomst in de grote hal wordt dit meteen duidelijk: open ruimtes en veel glas. Met als centrale plek het atrium, waar nog flink wordt geklust. “Nee, jezelf terugtrekken met de deur op slot zit er hier niet in,” grapt Lejeune. Hij legt uit dat Brainport Industries Campus meer doet dan bedrijven een ruimte bieden: “We willen weten waar BIC’ers behoefte aan hebben, we zullen constant met ze in gesprek zijn. Hoe halen ze het beste uit hun onderneming? Misschien willen ze bepaalde trainingen volgen. Maar het draait hier niet alleen om werk. Dit moet ook een plek zijn waar je graag komt. Totaal anders dan een grijs verzamelgebouw op een afgelegen industrieterrein.”

Samenwerking is essentieel

Volgens Lejeune zijn er nog andere aspecten belangrijk voor het optuigen van een werkend ecosysteem: “We zitten momenteel op een soort omslagpunt; traditioneel gezien moeten producten zo goedkoop mogelijk de fabriek uitrollen. Die opvatting verandert langzaam; productie is zoveel meer dan alleen de kosten reduceren. Wat ons betreft levert investeren in talent en kennis delen op de lange termijn veel meer op.” Of zoals campus directeur Bert-Jan Woertman uitlegt: “Alles moet sneller en beter, hiervoor moet je slim zijn. Maar de slimste kun je nooit alleen zijn. Daarom is samenwerking hier op de campus essentieel.”

Een campus met een groen karakter

BIC is naar eigen zeggen de eerste campus van Nederland zonder aansluiting op het gasnet. Directeur Bert-Jan Woertman: “Iedereen praat erover, maar wij doen het gewoon.” Energie komt van duurzamere oplossingen. Warmtepompen, een warmte-koude opslagsysteem en bijna 9000 zonnepanelen maken gas overbodig. Energieleverancier ENGIE levert de systemen. Vanaf maart volgend jaar komt dit bedrijf het energieverbruik van de BIC’ers onder de loep nemen, met als doel: verduurzaming. Of restwarmte opvangen en ergens anders inzetten.

Kracht van de keten

Als voorbeeld noemt hij een uitspraak van Peter Wennink, CEO van ASML. Die benadrukte hoe belangrijk de kwaliteit van de keten voor het succes van ASML is. Woertman: “Bij ASML maken ze misschien wel de meest complexe machines ter wereld, die alleen hier gemaakt kunnen worden. Het succes van de hightech maakindustrie in de Brainport regio is voor een belangrijk deel te danken aan de toeleveringsbedrijven, nergens in de wereld hebben zij zo’n belangrijke rol als hier in de regio.” Woertman weet dat leveranciers steeds eerder in het productie proces betrokken zijn, ze nemen meer research & development voor hun rekening en leveren kennis op gebied van technologie en design. “Van een leveringsketen zijn we geëvolueerd tot waardeketen. Van medewerkers in meedenkers. Toeleveranciers ontwikkelen in feite mede het hele productieproces. Een groot deel van de toegevoegde waarde komt hiervandaan,” legt Woertman uit. Hierin ziet hij Brainport Industries Campus als een logische volgende stap: “Er wordt hier op een unieke manier samengewerkt tussen toeleveranciers, het onderwijs en de overheid. Het is een katalysator voor innovatie in de hightech maakindustrie. Hierin – dat durf ik wel te zeggen – loopt Brainport wereldwijd voorop.”

Het gezicht van de maakindustrie

Een ecosysteem opzetten is een dynamisch proces, het is een sociaal product benadrukt Woertman. “Onderzoek van de Erasmus Universiteit in de topsectoren laat zien dat sociale innovatie bepalend is voor het succes van innovatie, het gedijt bij toevallige ontmoetingen. Zo is het atrium letterlijk een brug die alle activiteiten op BIC met elkaar verbindt. Maar dat is één aspect van het geheel, we moeten constant bezig zijn met kennisontwikkeling en -deling. Een actieve programmering met events rond de relevante trends en thema’s voor maakindustrie gaat daarvoor zorgen. Daarnaast moeten we elkaar scherp houden, de doorontwikkeling van de keten staat voorop. Dat proces stopt nooit, dat maakt het mooi werk.” Brainport Industries Campus moet het gezicht worden van de maakindustrie in het centrum van Brainport Eindhoven.

Clubhuis van de Brainport regio

Lejeune vult hem aan: “Eigenlijk zijn we de grootste startup van Eindhoven, het is nog nooit eerder voorgekomen dat hightech toeleveranciers, onderwijs, overheid en kennisinstellingen op deze schaal bij elkaar komen. En hoe het er allemaal uit gaat zien? Dat weten we zelf ook niet precies. Dat maakt het zo’n spannend proces. We weten dat we een goed idee hebben, dat kunnen we alleen bewijzen door sterke voorbeelden neer te zetten. Dan ga je het echt zien,” Dan glimlachend: “Veel bedrijven begrijpen het al, dat we al bijna vol zitten laat dat wel zien.” Beide heren kijken enthousiast naar de toekomst: “We bouwen hier het clubhuis van de Brainport regio waar we laten zien wat voor mooie dingen je kunt doen als je samen optrekt. We geven niet alleen het visitekaartje van de regio af, maar zijn ook voor internationale spelers een interessante partij. Iedereen kan bij ons binnen lopen en door de ramen een kijkje nemen in de fabriek van de toekomst, bijna alle deuren staan open.”

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!