Brainport Industries Campus weer stap dichterbij

  • Technologie
  • Bron: Gemeente Eindhoven

De eerste intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC) is getekend. De coöperatie Brainport Industries, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM) en Hebema Holding BV hebben de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van het gebied.

Brainport Industries Campus weer stap dichterbij

BIC is de toekomstige campus voor de hightech maakindustrie in Eindhoven (Noord-West). Hebema heeft, als eigenaar van een groot deel van het plangebied, nu een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van het eerste cluster. Die ontwikkeling wordt uitgevoerd door VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed. Eerder maakte het toonaangevende bedrijf KMWE al bekend gemaakt in 2017 als eerste naar de campus te willen verhuizen.

De maakindustrie is een van de belangrijkste pijlers onder de Nederlandse economie. De Brainport-regio Eindhoven speelt daarin een belangrijke rol. De ontwikkeling van Brainport Industries Campus is noodzakelijk om die rol ook in de toekomst te kunnen blijven spelen. Om voldoende bedrijven én gekwalificeerd personeel te trekken is een uitgekiend concept nodig. De manier waarop Brainport Industries Campus high tech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park gebeurt nog nergens in Europa.In feite werkt de hele high tech toeleverketen, van kleine start-ups tot multinationals, samen in een heel grote “fabriek van de toekomst” op een locatie. Grenzen tussen bedrijven verdwijnen daardoor en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.

Regionaal Ontwikkelfonds Werklocaties

Gekoppeld aan de ontwikkeling van Brainport Industries Campus hebben Brainport Industries, SDK Vastgoed, BOM en de overheden een uitvoeringsagenda afgesproken; zo werken de marktpartijen verder aan het concept Fabriek van de Toekomst, en is de gemeente gestart met de procedures die nodig zijn voor de ruimtelijke ordening. Daarbij gaat het onder meer om een Milieu Effect Rapportage (MER) en het bestemmingsplan voor het eerste cluster van de campus. Deze procedures moeten de start van de bouw en aanleg in 2016 mogelijk maken.

De BOM onderzoekt, in samenwerking met de regio, de effecten van de realisatie van BIC, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen in de regio. De aandacht gaat daarbij ook uit naar eventuele vertreklocaties, om leegstand te voorkomen. De hele regio moet sterker worden door de komst van Brainport Industries Campus. Daarom onderzoeken de regiogemeenten en de BOM de mogelijkheid voor de opzet van een Regionaal Ontwikkelfonds Werklocaties.

Meer informatie over Brainport Industries:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!