Brainport monitor 2012: 4800 banen erbij Automotive en High Tech Systems

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Brainport Development

Brainport regio Eindhoven slaat zich goed door de economische crisis heen. Dat blijkt uit de Brainport monitor 2012 die vorige week is gepresenteerd. De regionale economie groeide in 2011 met 3,2% ver boven het Nederlands gemiddelde van 1,2%.

Brainport monitor 2012: 4800 banen erbij Automotive en High Tech Systems

De export leverde hier een grote bijdrage aan. Deze steeg met 7%. Ook in 2010 groeiden zowel de economie als de export fors. De gunstige economische ontwikkeling en de sterke concurrentiepositie van Brainport Regio Eindhoven laten een ander beeld zien dan wat gisteren en vandaag is ontstaan naar aanleiding van de publiciteit over de Atlas Gemeenten.

De groei van de economie resulteerde in veel nieuwe banen in de speerpuntsectoren van Brainport Regio Eindhoven. In High Tech Systems & Materials steeg het aantal banen met 3.600, een groei van 10%. In Automotive kwamen er 1.200 banen bij, een groei 19%.

Ook op andere onderdelen ontwikkelde de arbeidsmarkt zich positief. De meest recente werkloosheidscijfers van het UWV geven aan dat de werkloosheidscijfers in Zuidoost-Brabant de afgelopen maand april weer zijn gedaald. De werkloosheid in Brainport Regio Eindhoven bevindt zich al sinds 2005 onder het Nederlands gemiddelde. Dat is opvallend, gezien de grote conjunctuurgevoeligheid van de regio. Verder heeft de regio voor het derde jaar op rij een positief migratiesaldo. Vooral het aantal Aziaten in de regio groeit fors. In 10 jaar tijd is het aantal meer dan verdubbeld. Deze aantrekkingskracht van de regio op internationale kenniswerkers is een belangrijke troef voor de toekomst. Tal van rapporten en beleidsstudies laten zien dat de vraag naar hoogopgeleide technici blijft toenemen. Talent zal steeds meer internationaal geworven worden, door zowel bedrijven als landen. Daarnaast kampt de regio met een stijging van het aantal ouderen en een daling van het aantal jongeren.

Brainport Regio Eindhoven presteert goed op de technologie indicatoren. De regio Zuidoost-Brabant is de R&D hotspot van Nederland, waar 390 miljoen euro publieke R&D en 2,1 miljard euro private R&D wordt besteed. Verder is Brainport Regio Eindhoven in Europa de regio met het hoogste aantal geregistreerde patenten. Voor het eerst sinds jaren laten de statistieken een stijging van de publieke R&D uitgaven zien. Toch zijn deze publieke uitgaven in internationaal perspectief nog steeds te laag. Vergeleken met de twintig meest innovatieve regio’s van Europa heeft de regio de laagste publieke R&D uitgaven.

Onderzoek van EIM naar ondernemerschap in Brainport Regio Eindhoven laat zien dat deze regio meer ondernemers telt dan gemiddeld in Nederland.  Ook zijn er meer nieuwe ondernemers gevestigd dan in de rest van Nederland. Het aantal mensen dat pas is gestart of bezig is met de start van een bedrijf is relatief hoog . Ook is de houding van de bevolking tegenover ondernemerschap positiever dan gemiddeld in Nederland.

Mobiliteitsgegevens laten zien dat het aantal vervoersbewegingen stijgt. De drukte op de wegen in Zuid-Nederland is de afgelopen jaren harder gegroeid dan gemiddeld. Eindhoven Airport is de grootste en snelst groeiende regionale luchthaven van Nederland, met 2,7 miljoen passagiers in 2011.

De Brainport Monitor 2012 en de samenvatting daarvan laten de gunstige economische ontwikkeling en de sterke concurrentiepositie van Brainport Regio Eindhoven zien. De Brainport Monitor 2012 is de vijfde editie van de jaarlijks verschijnende Brainport Monitor. De 38 macro-economische indicatoren en de analyse van ruim 50 onderzoeksrapporten in het rapport geven een samenhangend beeld van de verschillende dimensies van het regionale ecosysteem. De indicatoren in de Brainport Monitor 2012 beschrijven zowel Zuidoost-Brabant (ZOB) als de grotere regio Zuidoost-Nederland (ZON) waar Brainport Regio Eindhoven de kern van is.

De Brainport Monitor wordt uitgebracht door Brainport Development. Brainport Development is een ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl. Met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid werkt zij aan het versterken van Brainport Regio Eindhoven, belangrijke pijler van de Nederlandse economie.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!