Brainport Regio Eindhoven na de slimste, nu ook de sterkste

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

Na de slimste, is Brainport Regio Eindhoven nu ook de economisch sterkste. Dat blijkt uit de Elsevier-ranglijst van economisch best presterende regio's in Nederland die deze week is gepubliceerd.

Brainport Regio Eindhoven na de slimste, nu ook de sterkste

De regio Eindhoven staat bovenaan, met de regio Amsterdam en regio Breda respectievelijk op plaats twee en drie.

Onderzoekers beoordelen de prestaties op basis van ruim veertig indicatoren, verdeeld over tien economische sectoren. Ze maken daarbij gebruik van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en wegen allerlei aspecten. Zoals de structuur van de bedrijvigheid en het aantal banen per duizend inwoners. Ook de voorraad bedrijventerreinen en kantoorruimte, het opleidingsniveau van de beroepsbevolking speelt een rol.

Met het oog op de vitaliteit van een regio en de groeikansen die het biedt, wordt ook rekening gehouden met de ontwikkeling van de werkgelegenheid, het aantal starters, nieuwbouw en leegstand van kantoren, uitgifte van bedrijventerreinen, de groei van bevolking en potentiële beroepsbevolking.

Uitstekende prestaties randgemeenten

Twee jaar geleden stond regio Eindhoven nog op de derde plaats van de ranglijst. Het veroveren van de koppositie in 2014 is mede te danken aan de uitstekende prestaties van de randgemeenten van Eindhoven. Op de gemeentelijke ranglijst stijgt Bladel namelijk naar een tiende plaats, terwijl het twee jaar geleden nog op plek 44 stond. Ook Son en Breugel (12), Veldhoven (17) en Eersel (21) dragen bij aan de koppositie van best presterende regio. De gemeente Eindhoven zelf, stond in 2012 op de derde plek en handhaaft die positie.

Dat de randgemeenten van Eindhoven het zo goed doen, komt volgens de onderzoekers door de aanwezigheid van grote bedrijvencentra, veel industrie en technologische centra. In de categorie beste presterende gemeente voert Haarlemmermeer de ranglijst aan dankzij de aanwezigheid van luchthaven Schiphol.

Unieke samenwerkingen

De unieke samenwerking tussen lokale overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen die Brainport Regio Eindhoven kenmerkt, levert laatste jaren veel eervolle vermeldingen op. Brainport werd in 2011 uitgeroepen tot slimste regio van de wereld en is recent door de Britse Financial Times verkozen tot beste regio om in te investeren, na Londen en Helsinki.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!