Breda ondertekent overeenkomst windturbines Hazeldonk

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Breda

De Gemeente Breda ondertekent een overeenkomst voor de ontwikkeling van windturbines op het bedrijventerrein Hazeldonk. Daarnaast kunnen ook bewoners meeprofiteren via een obligatieregeling.

Breda ondertekent overeenkomst windturbines Hazeldonk

Als eerste gemeente in Nederland heeft Breda een totaalpakket op de markt gezet waarbij bedrijven via een aanbesteding konden inschrijven. Uit deze selectie is de combinatie Dunoair en Greentrust als winnaar naar voren gekomen. De Gemeente Breda heeft zelf alle voorbereidingen getroffen die nodig zijn om het windpark te kunnen realiseren. Naast bezit van de grond heeft de gemeente een omgevingsvergunning en subsidie gekregen, waardoor een aantrekkelijk pakket op de markt kon worden gezet. Ook de inwoners van de Gemeente Breda kunnen profiteren door de obligatieregeling die wordt uitgeschreven.

Klimaatnota ‘Steek positieve energie in het klimaat’

Een klimaatneutraal Breda in 2044. Dat is de doelstelling van de Klimaatnota ‘Steek positieve energie in het klimaat’. Om die ambitie te bereiken, voeren allerlei marktpartijen samen met de Gemeente Breda diverse projecten uit, gericht op energiebesparing en op de inzet van duurzame energie. Het realiseren van drie windturbines op Hazeldonk past binnen deze ambitie. De gemeente heeft er nadrukkelijk voor gekozen om haar bewoners mee te laten profiteren door middel van een obligatieregeling.

100 procent groene, Bredase elektriciteit

Selçuk Akinci, wethouder Duurzaamheid: “Het is ons gelukt om een goede partij te vinden die de windturbines op Hazeldonk gaat realiseren. Een partij die kennis heeft van de windmarkt en die zo bij kan dragen aan de doelstelling van de gemeente. Als de windmolens er straks staan, hebben we 100 procent groene, Bredase elektriciteit. De opgewekte stroom wordt verkocht aan Hezelaer, een energieleverancier uit Breda. De BRES (Bredase Energie Coöperatie) wordt ingeschakeld om de obligaties te verkopen waar ook de inwoners van Breda van kunnen profiteren. Het overige deel van de opbrengst wordt gebruikt om weer nieuwe initiatieven te ondersteunen die kunnen bijdragen aan een klimaatneutraal Breda in 2044.”

Bewoners mee laten profiteren

Pim de Ridder, projectleider namens de ontwikkelaar: “De gemeente wil door de uitgifte van obligaties haar bewoners mee laten profiteren van de komst van de windturbines op Hazeldonk. Daarmee loopt zij vooruit de op toekomstige ontwikkeling waarbij dat als een verplichting wordt ingesteld. Door het uitgeven van obligaties neemt de acceptatie van windturbines verder toe. Mensen beseffen steeds meer dat de komst van turbines onvermijdelijk is omdat fossiele brandstoffen onder druk staan. Door hen ook financieel te laten profiteren wordt het draagvlak steeds breder. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om de BRES, die als coöperatie haar wortels heeft in Breda, de obligaties aan de man te laten brengen. Om ook hiermee verder bij te dragen aan een klimaatneutraal Breda.”

Bijdrage bedrijven

De gemeente is daarnaast in gesprek met de bedrijvenvereniging LCHM over een bijdrage voor de uitvoering van het wijkplan. Als betrokkene van het eerste uur bij het project kan de LCHM werken aan de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Hazeldonk.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!