Bredase starters klagen over te hoge huren

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland

De leegstand van winkel- en bedrijfspanden neemt toe. Toch zijn veel Bredase starters op zoek naar betaalbare huisvesting. Door 'wurgcontracten'of veel te hoge huren is dat erg lastig. Dat blijkt uit een rondgang langs betrokkenen.

Bredase starters klagen over te hoge huren

De businesscoaches Freek Kraus en Hans van Agt weten waar ze het over hebben. Samen hebben de Bredase businesscoaches 250 nieuwe ondernemers bijgestaan. Ongeveer eenderde van de starters heeft behoefte aan betaalbare huisvesting, maar voor negentig procent eindigt de zoektocht met werken vanuit huis. Freek Kraus speekt van een trieste situatie. "Ook op a-locaties staan panden lang leeg. Makelaars zijn vooralsnog niet erg genegen de potentiële huurders tegemoet te komen", is zijn ervaring. Pandeigenaren zitten volgens hem kennelijk niet op geld te wachten. "Iedereen wacht op iedereen."

Volgens Kraus is vaak sprake van exorbitante huurprijzen, langdurige contracten of slecht onderhouden huisvesting. Gemiddeld heeft een mannelijke zzp'er het eerste jaar een omzet van 21.000 euro, een vrouw 15.000 euro. "Dan hoef je niet met een maandhuur aan te komen van 1000 euro. Voor een jonge ondernemer is een maandhuur van 500 euro al veel. Ze moeten eerst het hoofd boven water zien te houden." Daarom ziet hij dat veel ondernemers uiteindelijk dan toch maar besluiten thuis op zolder te gaan zitten. Hij denkt dat een huur van 250 euro wel reëel is.Zijn collega Hans van Agt merkt dat de prijzen door de leegstand onder druk staan en vindt dat gunstig. Hij begeleidt onder meer een veelbelovende starter die op 15 augustus een bakkerszaak opent op het Nolensplein. "Met een pittige huur. Dat is wel een risico." Maar Van Agt kent ook het bestaan van betaalbare werkplekken die te huur zijn, zoals bij Doc- Work in de Willemstraat.

Yanne Fortes van NaaiCaféBreda is een starter die zoekt naar een nieuwe winkel. Voor haar winkel is het essentieel dat er veel mensen langslopen. "Zien is verkopen, bij mij. Er staat best wel wat leeg, maar van de prijzen sla je steil achterover. En dan is er ook nog de bankgarantie." Ze heeft wel wat ijzers in het vuur, maar zit naar eigen zeggen midden in de fase 'wat nu?'.

In de laatste raadsvergadering werd een motie van de VVD aangenomen om te bezien of het vele lege gemeentelijke vastgoed soelaas kan bieden. De businesscoaches hopen dat dit onderzoek snel tot resultaat leidt.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Breda:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!