Broodfonds informatieavond voor ondernemers uit regio Breda-Roosendaal

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Broodfonds Breda-Roosendaal

Nieuwsgierig geworden naar het succes van het broodfonds? Nederland telt intussen 123 broodfondsen, waarvan een aantal in de omgeving van Breda en Roosendaal.

Broodfonds informatieavond voor ondernemers uit regio Breda-Roosendaal

De belangstelling voor het broodfonds in deze regio is echter zo groot dat er een nieuw broodfonds gaat ontstaan. Ondernemers uit regio Breda-Roosendaal kunnen zich op 11 februari tijdens een informatieavond in Breda laten informeren en vragen stellen. Wie interesse heeft kan zich aanmelden en persoonlijk kennismaken met deze collectieve  arbeidsongeschiktheidsvoorziening. 

Datum woensdag 11 februari (19.00 uur inloop) start 19:30 uur
Locatie Apollo Hotel Breda City Centre, Stationsplein 14, Breda
Aanmelden vooraf via info@broodfonds.nl

Een broodfonds is een collectief waarin 20 tot maximaal 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Het is een betaalbaar en transparant alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. Het broodfonds is er voor alle zelfstandige ondernemers, zowel  zzp'ers als ondernemers met een BV of VOF kunnen meedoen. Meer informatie en een kaart van alle actieve broodfondsen in Nederland staat op www.broodfonds.nl. Op LinkedIn, Twitter en Facebook staan actuele discussies en nieuwtjes.

Hoe het werkt

Deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfonds bankrekeningen. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een kleine schenking. Deze maandelijkse netto schenkingen zijn genoeg om van te leven. Zolang er niemand ziek is, bouwt het broodfonds op alle rekeningen reserves op. Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, kan dit tegoed gewoon meenemen. Dat blijft namelijk, na aftrek van de schenkingen, van de deelnemer zelf.

Vertrouwen

Een broodfonds werkt op basis van afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie zij toelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen. Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten. Er is keuze uit acht schenkingsniveaus, meedoen kan vanaf 35 tot 115 euro per maand.

123 broodfondsen

Het broodfonds slaat goed aan: elke maand worden door heel Nederland nieuwe broodfondsen opgericht. Meer dan 4500 ondernemers nemen op dit moment deel in 123 actieve broodfondsen, daarnaast zijn er nog 20 groepen in oprichting. Er zijn gevarieerd opgebouwde broodfondsen per stad of regio met allerlei beroepen, van hoveniers, advocaten en coaches tot bouwvakkers, garagehouders en fotografen. Daarnaast zijn er beroepsgerichte broodfondsen voor bijvoorbeeld filmmakers, verplegend personeel en journalisten. 

AOV

Twee derde van de ondernemers heeft het eigen inkomen niet verzekerd met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). "Als je ouder bent of in het verleden een ziekte hebt gehad kan de verzekeringspremie behoorlijk oplopen", legt initiatiefnemer Biba Schoenmaker van de BroodfondsMakers uit. "Het is ook moeilijk een passende AOV uit te kiezen. De uiteenlopende voorwaarden en dekkingen maken de verzekering voor een individuele ondernemer zeer ondoorzichtig."

BroodfondsMakers

Het eerste collectieve broodfonds bestaat sinds 2006. Biba Schoenmaker, André Jonkers en Haiko Liefmann uit dat eerste broodfonds helpen nu nieuwe broodfondsgroepen met opstarten. De BroodfondsMakers ondersteunen groepen bij het opzetten van een broodfonds en adviseren bij het opstellen van de onderlinge afspraken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!