BTW vanaf vandaag van 19 naar 21%

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Omroep Brabant

Vandaag is het algemene btw-tarief omhoog gegaan van 19 naar 21 procent. Goederen die onder dat tarief vallen zijn onder andere elektronica, kleding en brandstof.

BTW vanaf vandaag van 19 naar 21%

Toch verwacht Detailhandel Nederland dat pas vanaf januari de prijzen echt gaan stijgen. Veel winkeliers zijn volgens de brancheorganisatie namelijk nog niet klaar voor de maatregelen en zullen de kosten van de hogere btw daarom de eerste maanden voor eigen rekening nemen.

Gemiddeld is een huishouden volgend jaar gemiddeld 180 euro duurder uit, becijferde ING Bank. In 2014 betalen zij in totaal 330 euro meer dan dit jaar. Brabanders reageerden negatief op de verhoging van het btw-tarief: zeventig procent is tegen de verhoging, zo bleek uit onderzoek van Omroep Brabant en EenVandaag.

Vooral hoge inkomens getroffen

Mensen met hoge inkomens merken volgens economen de prijsstijging het sterkst. Dat komt doordat zij relatief meer besteden aan luxe goederen, zoals auto's en tv-toestellen, die onder het algemene btw-tarief vallen.

Het lagere btw-tarief van 6 procent, waar o.m. levensmiddelen en medicijnen onder vallen, blijft gelijk. De btw voor concerten en voorstellingen is omlaag gegaan naar 6 procent. Een deel van de Brabantse theaterwereld reageerde enthousiast op de maatregel.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!