Buitenlandse studenten verzot op Nederlandse opleidingen

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Brainport

Het aantal internationale studenten in Nederland stijgt steeds verder. Dit collegejaar komt 15 procent van alle studenten uit het buitenland. Ook de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) telt veel studenten van diverse nationaliteiten.

Buitenlandse studenten verzot op Nederlandse opleidingen
Het programma Toekomstmakers van RTLZ volgde een Roemeense en Griekse student die aan de TU/e een opleiding volgen en daarna aan het werk willen in Brainport Regio Eindhoven.

Beide geven aan dat ze voor Eindhoven kozen vanwege de topprogramma’s die de universiteit aanbiedt en het feit dat er in de Brainport regio voldoende interessante banen voorhanden zijn. Deze motivatie sluit naadloos aan op de bevindingen van Nuffic. Deze organisatie voor internationalisering in hoger onderwijs en onderzoek stelt vast dat een goed baanperspectief en de kwaliteit van technische studies een grote aantrekkingskracht hebben op buitenlandse studenten.

Gunstig voor schatkist

Woordvoerder Guus Staats van Nuffic: “De instroom van internationale studenten doet het niveau op de universiteiten stijgen. En niet onbelangrijk, het is ook gunstig voor de Nederlandse schatkist. Het Centraal Plan Bureau heeft uitgerekend dat wanneer 19 procent van de buitenlandse studenten in Nederland blijft en een baan vindt, dat jaarlijks 740 miljoen euro oplevert.”

Momenteel ligt het aantal buitenlandse afgestudeerden die in Nederland aan de slag gaat, iets lager. Volgens Staats is het belangrijk dat buitenlandse studenten het Nederlands goed beheersen. “Maar ook verliefd worden op een Nederlander of Nederlandse wil ook nog wel eens helpen”, grapte hij. Om meer buitenlandse kenniswerkers aan Nederland te binden, voert Nuffic het overheidsprogramma ‘Make it in the Netherlands’ uit.

Grote groep Duitsers

Qua aantal zorgen Duitse studenten voor de grootste toestroom met ruim 25.000 mensen. Gevolgd door de Chinese studentenpopulatie van 4500. België staat op plek drie met bijna 2500 studenten, gevolgd door Griekenland met bijna 2000 studenten.

Het aantal Nederlandse studenten dat over de grens een opleiding volgt, ligt jaarlijks op 60.000. Dat is iets lager dan het Europese gemiddelde, aldus Staat. “Er is zeker nog ruimte voor groei.”

De uitzending van Toekomstmakers over buitenlandse studenten start bij 4:15 minuut.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!