Buitenlandse vestigers creëren 1000 banen in Brabant

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Door de vestiging en uitbreiding van 35 buitenlandse bedrijven in Brabant zijn in 2013 ruim 1.000 banen gecreëerd. Nog eens 300 banen werden behouden. Dit is een groei van 40% ten opzichte van 2012.

Buitenlandse vestigers creëren 1000 banen in Brabant

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

De Indiase IT-dienstverlener Wipro leverde met de vestiging in Eindhoven de meeste arbeidsplaatsen, 270 in totaal. Goede 2e waren de IT-dienstverleners Cognizant Technology (VS) en Infosys (India), met beide 120 arbeidsplaatsen. Een andere grote aanwinst voor Brabant was Tesla Motors. De komst van de Amerikaanse producent van elektrische auto’s leverde naast tachtig arbeidsplaatsen veel publiciteit op.

Bijdrage

Het gaat hier om bedrijven waarbij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) een substantiële bijdrage heeft geleverd. Met overnames, verplaatsingen binnen Nederland en werving door derden waren nog eens 2000 arbeidsplaatsen gemoeid. Het grootste deel hiervan bestond uit overnames, zoals bijvoorbeeld de overname van een onderdeel van MSD in Oss door het Zuid-Afrikaanse Aspen.

Trends

Hoofd BOM Foreign Investments Eelko Brinkhoff ziet een aantal trends. De grootste stroom bedrijven kwam de afgelopen twee jaar uit de Verenigde Staten. Aziatische bedrijven waren de laatste jaren juist terughoudend met investeringen in Europa. ‘We zien de eerste tekenen van reshoring vanuit China. De loonkosten zijn hier nog altijd hoger, maar in China stijgen de lonen jaarlijks minimaal 15 %. Hier zitten bedrijven dichter op de grote Europese afzetmarkt. De logistieke kosten gaan daardoor omlaag, ze zijn valutarisico’s voor een deel kwijt en de voorraad kan beter worden beheerst’, aldus Brinkhoff.

Felicitaties

Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur: ’Graag feliciteer ik de BOM en Brabant met dit prachtige resultaat! Brabant heeft niet alleen een internationale reputatie als een ondernemende, innovatieve en succesvolle Europese topregio, maar ook een inspirerend vestigingsklimaat. Internationale bedrijven die naar Brabant zijn gekomen, hebben meegeholpen Brabant te maken tot wat het vandaag is. Overigens zijn niet alleen buitenlandse bedrijven en ondernemers, maar ook studenten van harte welkom in Brabant. De provincie heeft geïnvesteerd in talloze mogelijkheden voor buitenlandse studenten om hier te studeren.’

Philip Morris

De BOM beseft dat de onlangs aangekondigde sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom de positieve cijfers over de buitenlandse bedrijvigheid in perspectief plaatst. Jan Pelle, directeur BOM: ‘Mondiale economische ontwikkelingen bieden kansen, maar kunnen ook buitengewoon harde gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de lokale economie. Meer dan ooit zullen we daarom met elkaar veerkracht moeten organiseren in Bergen op Zoom en West-Brabant. Als BOM willen wij daaraan graag onze bijdrage leveren.’

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!