Bunzl en HAS Hogeschool onderzoeken verpakkingen in food e-commerce

HAS Hogeschool en Bunzl Retail & Industry hebben samen onderzoek gedaan naar de verpakkingsmogelijkheden voor supermarkten en food retailers in hun e-commerce-activiteiten.

Ook is de wetgeving rondom de logistiek van voedingswaren in kaart gebracht. Belangrijkste conclusie van het afstudeerproject van de opleiding Food Design & Innovation is dat supermarkten niet moeten uitgaan van één soort verpakkingsoplossing: de logistieke keten die ze kiezen bepaalt welke verpakking het beste werkt voor het optimaal koel houden van verse boodschappen.

Op de juiste temperatuur

Twee vierdejaars studenten van de studierichting Food Packaging analyseerden gedurende een half jaar de markt voor food e-commerce om een antwoord te krijgen op de vraag: wat is de beste manier om vers-, koel- en diepvriesproducten op de juiste temperatuur bij de consument te krijgen? Ze spraken met ondernemers en consumenten en testten diverse verpakkingsmogelijkheden op het gebied van hygiëne, temperatuur en materiaalsamenstelling.

Nieuw leven voor de rijdende winkel

“Er zijn drie logistieke stromen te onderscheiden in food e-commerce: verzenden door een extern bedrijf, zelf bezorgen en afhalen”, legt Annelies Clements, National Sales Manager bij Bunzl, uit. “Uit het onderzoek blijkt dat bij extern verzenden een groot aantal verpakkingsopties goed werkt. De verschillen zitten met name in de kosten, mate van duurzaamheid en marketingmogelijkheden. Bij zelf bezorgen is een goede koeltas essentieel en is het belangrijk dat deze in de juiste transportkrat past. Een interessant advies uit het onderzoek is het nieuw leven inblazen van de rijdende winkel. “Het bezorgen van verse producten zou op die manier goed kunnen worden gecombineerd met de verkoop van een aantal (verse) impulsproducten.”

Herbruikbare koeltas

De afstudeerders concludeerden dat de door Bunzl ontwikkelde koeltas de meest duurzame oplossing is in gebruik, vervoer en materiaal als food retailers ervoor kiezen de boodschappen zelf te bezorgen. “De koeltas werkt volgens een retoursysteem en is tot honderd keer herbruikbaar. Een koeltas is ook een interessante optie wanneer klanten de boodschappen zelf ophalen. De meest voor de hand liggende keuze is daarbij wellicht om de klant zijn eigen tas te laten meenemen, maar veel supermarkten en food retailers willen de klant meer bieden.”

HAS Hogeschool en Bunzl

De HAS Hogeschool en Bunzl werken al zeven jaar samen op het gebied van onderzoek en onderwijs. Jaarlijks organiseren ze de Bunzl Food Packaging Award, waarbij studenten strijden om de prijs voor de meest innovatieve verpakkingsoplossing. 

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!