Burgemeester Eindhoven bezoekt Detroit en Silicon Valley

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Eindhoven

Van 30 september tot 5 oktober brengt burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven een bezoek aan een conferentie in Detroit en aan San Francisco om de banden aan te halen tussen de technologische hotspots Brainport en Silicon Valley, in Californië.

Burgemeester Eindhoven bezoekt Detroit en Silicon Valley

Van 30 september tot 5 oktober bezoekt burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven de Verenigde Staten om deel te nemen aan een conferentie in Detroit over stedelijke ontwikkeling en interstedelijke samenwerking en aan San Francisco om de banden aan te halen tussen de technologische hotspots Brainport en Silicon Valley, in Californië.

Op woensdag 1 oktober spreekt Rob van Gijzel in Detroit tijdens de 8e editie van Meeting of the Minds over Eindhoven als stad die succesvol een economische malaise heeft overwonnen. Meeting of the Minds is een jaarlijkse conferentie in de Verenigde Staten die deskundigen en betrokkenen samenbrengt op het gebied van stedelijke ontwikkeling, met name gericht op technologie en duurzaamheid http://cityminded.org.

Pittsburgh & Eindhoven

Van Gijzel is als enige Europese burgemeester gevraagd om deel te nemen aan de conferentie. Hij staat op het podium samen met burgemeester William Peduto van Pittsburgh, een stad in het oosten van de Verenigde Staten die een soortgelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt als Eindhoven. Eindhoven is de economische ramp in de jaren ‘90 met het faillissement van DAF en de afslanking van Philips met een totaal verlies van 35.000 banen te boven gekomen met de oprichting van Brainport, het samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

Pittsburgh (310.000 inwoners) werd in de jaren ‘70 getroffen door de ineenstorting van de staalindustrie die de stad groot maakte, en wendde de steven om nu een vooraanstaande positie in te nemen op het gebied van medi-hightech. De sessie met beide burgemeesters is woensdag vanaf 17.15u Nederlandse tijd te volgen via een livestream.

Via twitter is de conferentie te volgen via #motm2014

Met de deelname aan de conferentie wil Rob van Gijzel de bekendheid van Eindhoven in de Verenigde Staten vergroten en de economische relevantie aantonen van de Brainport regio, om zo nieuwe verbindingen te kunnen leggen met bedrijven, instellingen en investeerders.

San Francisco & Silicon Valley

Na Detroit bezoekt burgemeester Van Gijzel vanaf 2 oktober de regio San Francisco. Het bezoek is erop gericht om bekendheid te genereren en samenwerkingsrelaties te ontwikkelen voor Eindhoven als high-tech regio met mogelijkheden voor investeringen en samenwerking op het gebied van HTSM, Energie en ICT. Van Gijzel zal bedrijven en instellingen bezoeken die al een band hebben met Brainport en deze willen uitbreiden of geïnteresseerd zijn in nieuwe betrekkingen met de Brainportregio.

Cisco, SU, Prospect SV

Op donderdag 2 oktober is er een bezoek aan Cisco, waar Eindhoven al mee samenwerkt op het gebied van zorg, openbare ruimte (Strijp-S) en de organisatie van grensoverschrijdende gemeentelijke dienstverlening. Vervolgens is er een bezoek aan de Singularity University (SU), die technologieën wil toepassen voor het oplossen van wereldproblemen zoals klimaat, voedsel, mobiliteit en energie. De Singularity University en Eindhoven willen beiden de samenwerking versterken. Vervolgens is er een bezoek aan Prospect SV, een technologie campus met werkruimten, labs, speciale ontmoetingsplekken met mogelijkheden voor coaching van jonge bedrijven met een focus op smart mobility en energie in de bebouwde omgeving. Op beide terreinen loopt de Brainport regio voorop en wil Prospect SV ervaringen uitwisselen.          

Atmel, TTC, Techshop

Op vrijdag 3 oktober volgt een bezoek aan Atmel, een toonaangevend bedrijf op het gebied van microcontrollers en touch-techniek, waar de raakvlakken van Silicon Valley en Brainport worden besproken. Vervolgens brengt burgemeester Van Gijzel een bezoek aan de Transbay Transit Center, de vernieuwing van het treinstation tot een Multi-mobiliteitsscentrum met kantoren en leasuremogelijkheden. Het TTC kan als voorbeeld dienen voor toekomstige stadsontwikkeling van de Eindhovense Spoorzone. Tot slot bezoekt de delegatie de Techshop in San Francisco, een hightech werkplaats waar creatieve ontwikkeling van hightech-producten, de productie ervan en educatie plaatsvindt op basis van samenwerking tussen verschillende (startup) bedrijven.

Het bezoek aan de Silicon Valley regio duurt tot en met zaterdag 4 oktober.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!