Burgemeester Rob van Gijzel leidt Eindhovense handelsmissie in Taiwan

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Eindhoven

Een delegatie van bedrijven, instellingen en designers uit de Brainport Eindhoven regio bezoeken deze week onder leiding van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven Taiwan.

Burgemeester Rob van Gijzel leidt Eindhovense handelsmissie in Taiwan

Wethouder Mary-Ann Schreurs van portefeuillehouder Innovatie en Design maakt ook deel uit van de delegatie. Doel is het versterken van de economische banden tussen beide technologische regio’s en het aantrekken van Taiwanese investeerders. Het accent van de missie ligt op de sectoren health en design. Cross-overs van health en design is een unique selling point van de Brainport Eindhoven regio.

De bedrijven die deelnemen aan de missie zijn Smart Homes (Eindhoven); Synergetics (Eindhoven);  Development Agency Health Technology Park (Veldhoven); Do Something Different (Hatfield, UK); Gociety (Leende) en Qvita-Wuzzi Alert (Breda). De bedrijven, die vooral bestaande en nieuwe handelspartners ontmoeten in matchmaking-sessies, worden begeleid door Brainport Development en the Netherlands Trade and Investment Office.

Vergrijzing

Behalve de bedrijven, die volgende week vooral matchmakingssessies hebben, reist ook de zorgcoöperatie ‘Slimmer Leven 2020’ mee en de designers Lilian van Stekelenburg, Louise Knoppert Meng Hsun Wu en Fons Swegers. Lilian van Stekelenburg heeft samen met Slimmer Leven de expositie Cure & Care in Taipeh opgesteld over technologische ondersteuning bij het ouder worden. (www.eindhoven-taiwan.com)

Burgemeester Rob van Gijzel zal zich vooral richten op het aanhalen van de banden met een vijftal bestaande investeerders en het voeren van gesprekken met negen potentiele nieuwe investeerders. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. In het kader van branding van Eindhoven en de Brainport regio, zal hij een keynote-speech verzorgen tijdens de Smart City Summit & Expo in Taipeh. Tevens brengt de burgemeester een bezoek aan de burgemeesters van Taipeh en New Taipeh City.

Taiwan Design Center

Wethouder Mary-Ann Schreurs vergezelt de bedrijven en designers tijdens de bezoeken aan zorginstellingen en aan het Taiwan Design Center, om extra aandacht te genereren bij de Taiwanese instellingen. Tevens bezoekt zij een Open Innovatie instituut dat actief is op het gebied van intra- en extramurale gezondheidszorg.

Vanaf 2011 bestaat er een gericht economisch programma op Taiwan. Dat heeft geresulteerd in een sterke toename van Taiwanese bedrijven: in totaal zitten er in onze regio rond de 60 Taiwanese bedrijven in Brabant, waarvan meer dan de helft in de Brainportregio. Ook vanuit Brainport wordt er geïnvesteerd in Taiwan: zo is ASML uit Veldhoven daar de grootste investeerder en heeft DAF een nauwe samenwerking met Formosa Plastics.

Driehoeks-samenwerking

Vorig jaar is de Global Triangle of Intelligent Communities opgericht, waarin de technologische regio’s Taipeh (Taiwan), Waterloo (Canada) en Eindhoven samenwerken op economisch vlak. De regio’s zijn vergelijkbaar vanwege de economische sectoren, de schaalgrootte en het aantal hoofkantoren. Volgens Rob van Gijzel levert die samenwerking veel op: ”We werken samen op het gebied van aantrekken en behouden van buitenlands talent, het bevorderen van Innovatie bij het MKB, het aantrekken van investeerders en het bevorderen van export. Dat werpt zijn vruchten af, kijk maar naar de onstuimige groei van Taiwanese bedrijven in onze regio en het feit dat ASML de grootste investeerder is in Taiwan. Maar kijk ook naar hoe Blackberry uit Waterloo er bovenop wordt geholpen door Taiwan. Die driehoeks-samenwerking levert echt wat op. En vergeet niet: Taiwan is de grootste investeerder in China, dus een zeer interessant achterland.”

Het is de derde handelsmissie naar het Taiwan. Jaarlijks bedragen de internationale contacten met het eiland zo’n 20.000 euro, de komst van Taiwanese bedrijven naar de regio Eindhoven levert vanaf 2011 jaarlijks vele honderden banen op.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!