‘Cao’s moeten nu echt worden vernieuwd’

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

De economische crisis, de globalisering en de snelle ontwikkelingen op ICT-gebied vergroten voor werkgevers de noodzaak om zich te concentreren op meer flexibiliteit en hogere kwaliteit.

‘Cao’s moeten nu echt worden vernieuwd’

Het is daarom de hoogste tijd om de arbeidsvoorwaarden in de cao’s aan de nieuwe realiteit aan te passen. Dat zeggen MKB-Nederland, VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN in de Arbeidsvoorwaardennota 2015, waarin de aandachtspunten voor het arbeidsvoorwaardenoverleg staan.

Met vakbonden

De ondernemingsorganisaties zouden de cao’s het liefst willen vernieuwen in het overleg met de vakbonden. ‘Maar in praktijk blijkt het meestal lastig, vaak zelfs onmogelijk, om met de vakbonden bestaande arbeidsvoorwaardenpakketten aan te passen.’ In dat geval is de kans groot dat werkgevers de arbeidsvoorwaarden zonder de vakbonden, buiten de cao om, zullen vernieuwen. ‘Dat zou een gemiste kans zijn.’

Meer flexibiliteit

De flexibiliteit waarnaar wordt gestreefd, zou onder meer moeten bestaan uit meer ruimte voor individuele arrangementen, beloningsvormen die mee-ademen met de conjunctuur, en het afbouwen van onregelmatigheidstoeslagen. Tegelijkertijd moeten flexkrachten meer zekerheden krijgen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!