CBS: Toerisme groeit het sterkst in Zeeland

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: CBS

Vanmorgen (26 maart) publiceerde CBS de voorlopige jaarcijfers over toerisme in Nederland. Hieruit blijkt dat de Nederlandse logiesaccommodaties in 2014 aanzienlijk meer gasten ontvingen dan het jaar ervoor.

CBS: Toerisme groeit het sterkst in Zeeland

Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. De groei van het aantal gasten was het grootst in de provincie Zeeland: +17%.

Toerisme in Nederland groeit sterker dan elders

In 2014 verbleven 36 miljoen gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, zoals hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties. Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, waarmee de sterkste groei van de afgelopen zes jaar werd bereikt. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan vorig jaar. Dat is beduidend hoger dan de door de UNWTO gepubliceerde groei van het aantal internationale reizigers van 5 procent wereldwijd, en 2 procent in West-Europa.

Groei vooral vanuit nabij markten

De toename van Duitse, Britse en Belgische gasten in Nederland (met respectievelijk 12, 11 en 10 procent) heeft de meeste invloed op de groei in 2014. Samen waren zij goed voor 54 procent van alle buitenlandse gasten. Er kwamen vooral in de perioden voor en na de zomervakantie meer Belgen en Duitsers, wellicht ook door het relatief mooie weer. Voor de Britse gasten kan ook de gunstige wisselkoers een rol spelen. 

Sterkste groei in Zeeland

De toename van de gasten was met 17 procent veruit het grootst in de logiesaccommodaties in Zeeland, op afstand gevolgd door Noord-Holland (9 procent) en Zuid-Holland (8 procent). In deze drie provincies nam niet alleen het aantal buitenlandse toeristen toe, maar groeide ook het aantal Nederlandse gasten relatief sterk. In Limburg en Noord-Brabant is het aantal gasten gelijk gebleven, in Flevoland bleef de groei beperkt tot 1 procent.

Inzoomen op Zeeland

CBS telt in Zeeland 19% meer buitenlandse gasten en 15% meer gasten uit eigen land. Vanuit Duitsland nam het aantal gasten met 19% toe, vanuit België met 18%. Ook de groeicijfers voor gasten uit Frankrijk en Groot-Brittannië zijn fors, alhoewel dit voor Zeeland nog om kleine aantallen gasten gaat.  
Binnen Zeeland ziet CBS voor zowel hotels als verblijfsrecreatie (campings, bungalowparken en groepsaccommodaties) een groei van 17%. Voor hotels is die groei vooral te danken aan meer gasten uit Nederland (+21%, 11% meer buitenlandse gasten). In de verblijfsrecreatie telde het CBS 12% meer Nederlandse gasten en 23% meer buitenlandse gasten.

Let op:

Dit zijn voorlopige cijfers van het CBS, verzameld bij logiesaccommodaties in Zeeland. Nog niet alle informatie is compleet, CBS publiceert de definitieve cijfers op 30 juni 2015.

Deze cijfers hebben alleen betrekking op verblijf in toeristische accommodaties; verblijf van vaste gasten in hun eigen accommodatie (tweede woningen, stacaravans, seizoenskamperen, boot) wordt niet geregistreerd.

Meer informatie over Kenniscentrum Kusttoerisme:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!