CDA Brabant brengt met 50 studenten werkbezoek aan vliegbasis Woensdrecht voor F-35

  • Maintenance

Vandaag, vrijdag 17 juni 2016, gaat de gehele Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant samen met 50 studenten vliegtuigmonteur/luchtvaarttechnicus van het ROC Tilburg en het Markiezaat College / AM&TS op werkbezoek bij Aviolanda Aerospace.

CDA Brabant brengt met 50 studenten werkbezoek aan vliegbasis Woensdrecht voor F-35

Stijn Steenbakkers (CDA)

Aanleiding is de komst van de nieuwe straaljager F35 (JSF), dé vervanger van de F-16. In Woensdrecht gaat het onderhoud plaatsvinden van de Nederlandse en Italiaanse motoren van het gevechtsvliegtuig en dat levert banen en stageplaatsen op.

Waarom dit werkbezoek met de gehele fractie?
“Politiek kun je het beste bedrijven buiten de vergaderzaal. Wij willen als fractie weten wat er in Brabant gebeurt en we willen dit in de praktijk zien. Dit is de nieuwe politiek. In je eentje op werkbezoek gaan, is passé”, vertelt Stijn Steenbakkers, Statenlid CDA Brabant en woordvoerder Financiën en Economie.

Wat is het doel van het werkbezoek?
“Het doel van dit werkbezoek is tweeledig. Allereerst willen we studenten ontmoeten en horen hoe zij aankijken tegen het techniekonderwijs in Brabant. Is het onderwijs goed geregeld? Wat zou beter kunnen? Komen deze studenten makkelijk aan een baan of stageplaats?  Dit zijn de jongens die voor de banen van morgen zorgen. We hechten veel waarde aan hun mening.

Daarnaast zijn we geïnteresseerd hoe andere industrieën en regio’s meeprofiteren van het motoronderhoud van de F-35. Het F-35 project stelt de industrie in staat om Nederlandse ingenieurs en andere specialisten dagelijks mee te laten ontwerpen en bouwen aan het meest ultramoderne vliegtuig ter wereld. Dit levert veel werkgelegenheid op, voornamelijk in de technische industrie, maar ook voor andere branches. We zijn benieuwd naar samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en hoe dat elkaar versterkt.”

Wat gaan jullie doen tijdens het werkbezoek?
“Allereerst gaan we met een bus de 25 studenten ophalen bij de School voor Luchtvaarttechniek van het ROC Tilburg, waarna we vertrekken richting Aviolanda Aerospace. Bij aankomst worden we welkom geheten door burgemeester Adriaansen en wethouder Van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht.  Vervolgens brengen we in drie groepen een bezoek aan de hangars van Vliegbasis Woensdrecht, krijgen we een rondleiding Aviolanda Aerospace/Fokker Aircraft Services en we krijgen uitleg over de ontwikkeling van de F35-JSF bij AM&TS Aviolanda. De Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) leidt personeel op binnen de luchtvaart, ontwikkelt innovatieve onderwijsconcepten en zij verzorgt al jaren het onderhoud van de F-16. De dag wordt afgesloten door Marianne v/d Sloot, fractievoorzitter van CDA Brabant.”

Wat heeft CDA Brabant ter voorbereiding gedaan?
“In aanloop naar het werkbezoek hebben we gastlessen mogen verzorgen bij ROC Tilburg en Markiezaat College/AM&TS. Hierin hebben we de studenten kennis laten maken met de provinciale politiek door de onderhoudsfaciliteit in Woensdrecht als casus toe te lichten. Hoe wordt zo’n beslissing in Provinciale Staten genomen? Welke taken heeft Gedeputeerde Staten? Welke stappen worden doorlopen? Wie beslist er uiteindelijk? Dit sprak enorm tot de verbeelding voor de studenten en bracht hen dichter bij de politiek. Het tweede gedeelte van de gastlessen bestond uit een inventarisatie van waar de studenten mee bezig zijn in hun opleiding. Kunnen ze makkelijk een stage vinden? Zouden zij in Woensdrecht willen werken? Hoe is de opleiding opgezet? We willen namelijk inzicht krijgen in wat anders en beter kan, zodat we de kwaliteit van het techniekonderwijs nog meer kunnen verhogen.”

Hoe is dit werkbezoek tot stand gekomen?
“Het werkbezoek is een unieke samenwerking van de School voor Luchtvaarttechniek van het ROC Tilburg, de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) in Hoogerheide én het CDA Brabant. De provincie Noord-Brabant is medefinancier van de F35 motorenfaciliteit in Woensdrecht”, aldus Steenbakkers.

Auteur: Olga Heeren, communicatiebureau Redact

Meer informatie over Aviolanda Woensdrecht:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS):

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!