Chinese LED fabrikant naar Breda; SFT Lighting

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rewin

nr 1 van china op het gebied van led verlichting komt naar breda

In de West-Brabantse inspanningen gericht op het aantrekken van bedrijvigheid uit China is opnieuw een succesvol afgeronde acquisitie te melden.
SFT Lighting, de nummer 1 in China op het gebied van LED verlichting, komt naar West-Brabant.
SFT gaat zich vestigen in Breda en sluit daarvoor een joint venture met Electrocirkel uit Rotterdam.
Gezamenlijk gaan zij -vanuit Breda - de Europese markt bewerken onder de nieuwe naam SFT Europe, waarin SFT Lighting een substantieel belang neemt.
Electrocirkel heeft in Nederland al een groot marktaandeel en zal dat samen met SFT met succes in Europa kunnen uitrollen, zo is de verwachting.
LED is immers dé lichtbron van de toekomst in verband met het binnenkort verdwijnen van de gloeilamp als gevolg van de voorschriften van de Europese Unie..

In de eerste fase zal SFT Europe mede gebruik gaan maken van de bestaande accommodatie van Freeway Lighting B.V. aan de Ettensebaan in Breda.
Vervolgens zal op het kavel naast die huidige bedrijfslocatie een compleet nieuw bedrijfspand gebouwd worden.
De nieuwe onderneming SFT Europe zal naar eigen zeggen in de eerste fase werkgelegenheid gaan bieden aan tientallen personen.
Met het groeien van de markt richting 2012 wordt verwacht dat het aantal werknemers in de honderden zal gaan lopen.

De burgemeester van Breda, Peter van der Velden (die een niet-onbelangrijke stempel heeft gedrukt op het aantrekken van deze grote Chinese onderneming ) is enthousiast over de komst van SFT .
"SFT wordt door kenners beschouwd als een financieel solide bedrijf met grote groeikansen, vooral omdat de vraag van de consument naar alternatieve verlichtingsbronnen snel zal gaan stijgen en dat maakt de marktkansen buitengewoon gunstig.
De nieuwe onderneming heeft echt alle omstandigheden mee om zich in Breda ten volle te gaan ontwikkelen.
Wij als gemeentebestuur beschouwen deze innovatieve joint-venture in Breda dan ook als een zeer welkome toevoeging aan het lokale bedrijfsleven en zeker ook aan de arbeidsmarkt.
Ik heb de fabrieken van SFT in China mogen bezoeken en ben zonder te overdrijven zeer onder de indruk van hun dynamiek, innovatiekracht en performance….. "

De keus van SFT om zich in Breda te vestigen lag in eerste instantie zeker niet voor de hand.
Immers is Electro Cirkel gevestigd in Rotterdam en de vestiging van SFT Europe in de havenstad was dan ook een logische stap geweest.
"We hebben toch graag onze vizier op Breda gericht," verklaart algemeen-directeur Rudolf van Soelen van Electro Cirkel, "vanwege de aanzienlijk lagere vestigingskosten in die stad en de goede bereikbaarheid.
Daarnaast bleek SFT gecharmeerd te zijn van de stad Breda en haar gemeentebestuur.
SFT trof een enthousiast gemeentebestuur. Ook de concrete support van REWIN West-Brabant hebben ons er snel van overtuigd dat Breda echt de beste plek voor SFT Europe is. We kijken er naar uit hier aan de slag te gaan!."

Het tot stand brengen van het contact met SFT Lighting en ook de acquisitie van SFT als nieuwe vestiger is verricht door de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, in open, hechte en constructieve samenwerking met de gemeente Breda
en niet te vergeten de BRIM.

REWIN West-Brabant heeft drie jaar geleden de eerste contacten gelegd met dit toonaangevend led-bedrijf in China, waarna de acquisitie samen met de BRIM verder werd opgetuigd.
Een voorbeeld van een sterk innovatieve onderneming die in China het grootst marktaandeel heeft als het gaat over led-toepassingen en daarnaast beschikt over de modernste fabrieken.
Dat proces is geïntensiveerd toen led technologie een snelle vlucht kreeg en onder invloed van de EU-wetgeving een giga-markt ontstaat voor diverse led-produkten.
SFT stond voor de keus om een stand alone operatie in Europa te starten dan wel een joint venture te sluiten.
Omdat de markt in Europa op zeer korte termijn open gaat voor led verlichting werd gekozen voor een joint venture, waarna een keus werd gemaakt uit een aantal potentiële Europese partners….
De keus viel op Electro Cirkel uit Rotterdam, omdat die onderneming al een groot marktaandeel in verlichtingsproducten in West-Europa had verworven en aldus samen met Freeway Lightening – een Bredase onderneming – een vliegende start kan worden gemaakt,
gebruikmakend van al bestaande distributie en verkoopkanalen….

SFT Europe (met als joint venture partners SFT Lighting en Electro Cirkel Rotterdam) gaan over enkele maanden de distributie en verkoop in Europa uitrollen. Daarbij in eerste instantie de logistiek en distributie ter hand worden genomen. In tweede termijn overweegt SFT Europe in Breda ook een assemblagecenter op te richten gevolgd door een heus R&D center. Op basis van het businessplan, de grote kennis die SFT heeft op het vlak van led-verlichting en niet te vergeten de grote marktkansen wordt een sterke groei van arbeidsplaatsen voorzien. Afhankelijk van de marktpenetratie wordt in de eerste jaren een groei voorzien naar ruim 100 arbeidsplaatsen. Op middellange termijn wordt een expansie naar twee- tot driehonderd arbeidsplaatsen als realistisch beschouwd.

Overigens moeten nog wat laatste procedurele stappen in het proces worden gezet, maar de algemene verwachting is dat die onderdelen naar tevredenheid kunnen worden geformaliseerd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!