Chinese zonnepanelen worden duurder

  • Technologie
  • Bron: Van den Hoff Installatiebedrijf

De anti-dump heffing van de EU op Chinese panelen, welke op 6 juni aanstaande definitief wordt, zal volgens een voorlopig rapport tussen de 37% en 70% gaan bedragen.

Chinese zonnepanelen worden duurder

De meeste grote producenten die hebben meegewerkt aan het onderzoek krijgen heffingen van 45-60%. De producenten die niet hebben meegewerkt krijgen heffingen van 65-70%.
Uiteraard gelden deze heffingen NIET voor de Europese ZEN panelen.

De definitieve importheffingen worden pas 6 juni bekend gemaakt. Dan wordt ook duidelijk of de heffingen met terugwerkende kracht gaan gelden op de Chinese panelen waarvan de import geregistreerd is vanaf begin maart. De hoogte van eventuele heffingen op Chinese wafers en cellen zijn ook nog niet bekend.

Importregistratie

Bij het onderzoek van de EU bleek dat de prijs van Chinese panelen tussen 2009 en 2012 met bijna 75% daalde, terwijl de prijzen van wafers en cellen slechts met 40% en 42% daalden.
De laatste maanden is de prijs van modules stabiel, of licht aan het stijgen. De oorzaak zijn hogere grondstofprijzen, en een dalende euro tov de dollar. Daarnaast geldt voor Chinese panelen dat de import vrijwel is stilgevallen sinds de start van de import registratie in maart, en dus schaars worden. De voorraden Chinese panelen van voor maart zijn grotendeels op, en importeurs proberen risicopremies door te belasten.

Hoewel de PV-markt in andere delen van de wereld momenteel snel groeit, en in de Europese Unie de laatste jaren stagneert, is de EU nog steeds verreweg de grootste afzetmarkt voor Chinese producenten. Meer dan 50% van alle panelen werelwijd wordt in Europa geplaatst, waarvan circa 70% van Chinese producenten. De Chinese fabrikanten maken al jaren forse verliezen, en de meeste hebben een enorme schuldenlast. Recent ging de grootste producent Suntech hierdoor al failliet. Verwacht wordt dat een anti-dump heffing door de EU zal leiden tot meer faillisementen van Chinese producenten.

Ongeoorloofde subsidies

Naast de anti-dump heffing, welke op 6 juni bekend gemaakt zal worden, loopt er ook nog een apart onderzoek naar ongeoorloofde subsidies aan Chinese producenten. De uitslag van dat onderzoek, en eventuele extra heffingen, wordt in augustus 2013 verwacht.

De importheffingen van de EU hebben over het algemeen een looptijd van 5 jaar.

Wilt u meer weten over deze importheffing of over het plaatsen van zonnepanelen bij uw bedrijf? De specialisten van Van den Hoff Installatiebedrijf vertellen u graag meer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen.

 

Meer informatie over HOFF INSTALLATIEBEDRIJF B.V., VAN DEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!