Chipfabrikant ASML neemt Cymer over

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Omroep Brabant

Lichtbronleverancier Cymer wordt door ASML overgenomen. ASML koopt het Amerikaanse bedrijf voor 1,95 miljard dollar in geld en aandelen.

Chipfabrikant ASML neemt Cymer over

Dat maakte ASML bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Het gaat om de grootste overname in de geschiedenis van het in 1984 opgerichte concern.

Met de overname wil ASML de ontwikkeling van de nieuwste machines, die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht (EUV), versnellen. "We hebben wat last gehad van vertragingen bij onze EUV-technologie. Dat is voornamelijk te wijten aan vertragingen bij Cymer'', zei financieel directeur Peter Wennink in een toelichting.

Nettowinst licht gedaald

Volgens hem zal de overname leiden tot meer efficiëntie in onderzoek en ontwikkeling. "Ook kunnen we de toeleveringsketen versimpelen'', aldus Wennink. ASML haalde in het derde kwartaal een omzet van 1,23 miljard euro. Dat is nagenoeg gelijk aan het tweede kwartaal. De nettowinst daalde licht, van 292 miljoen euro tot 275 miljoen euro.

De nieuwe boekingen stonden onder druk, vooral door een zwakkere vraag bij makers van geheugenchips. Zij hebben last van de wereldwijde economische neergang, terwijl de vraag bij makers van tablets en smartphones relatief sterk blijft. In totaal waren de boekingen, exclusief EUV, in het derde kwartaal goed voor 831 miljoen euro.

Geen voorspellingen

Het concern voorziet in het vierde kwartaal een omzet van ongeveer één miljard euro, waarmee de omzet van de tweede helft van het jaar aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro zal komen. Voor 2013 durft het bedrijf nog geen voorspellingen te doen, vanwege de macro-economische onzekerheid en de zwakte bij geheugenklanten

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!