Circulaire kantoorunits laten toekomst zien bij Bio Base Europe Training Center

  • Innovatie & MVO

Als je aan circulair denkt, dan denk je waarschijnlijk vooral aan producten. Maar in de toekomst zullen ook ruimtes circulair worden. Dat laat het Bio Base Europe Training Center (BBETC) zien met de pilot van Modulinq: een demonstratieproject met circulaire kantoorruimtes.

Circulaire kantoorunits laten toekomst zien bij Bio Base Europe Training Center

De ruimtes van Modulinq zijn heel divers in te zetten. Niet alleen voor kantoor, maar ook voor aanbouw of extra ruimtes voor zowel binnen als buiten. In het BBETC in Terneuzen was behoefte aan trainings-, vergader- en kantoorruimtes.  Om aan deze vraag te voldoen werd gezocht naar een passende oplossing. Deze oplossing moest binnen de bestaande ruimten, zonder dat dit de functies van het gebouw zou aanpassen.

Circulaire kantoorunits

Die oplossing werd gevonden in Modulinq: een handzaam bouwsysteem wat eenvoudig aan elkaar te koppelen is, waardoor de consument zelf kan bouwen. Modulinq is ontstaan vanuit Paras Concepts, waarbij VKP Bouw is aangesloten als partner. Het systeem bestaat uit elementen die makkelijk aan elkaar te bevestigen zijn. Het is een conceptuele oplossing waarbij toepassing van circulaire principes en biobased materialen centraal staat.

Duurzame materialen

De vloer-, gevel- en wandmodules zijn hetzelfde opgebouwd en hebben alleen een andere afwerking. Voor het ontwikkelen van de elementen worden zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt zoals hout en vezels. Isolatiemateriaal kan wol, hennep, vlas of kurk zijn. De binnen- en buitenbeplating kan variëren van kurk, hout, tot mos/sedum.

Circulaire gedachte

Om het project compleet circulair te kunnen bouwen is er naast de materialen ook nagedacht over de levensduur, recyclebaarheid en hergebruik van de modules. Ook bij de inrichting van de ruimtes wordt de circulaire gedachte doorgetrokken. Zo is het meubilair refurbished en de vloerbedekking cradle-to-cradle gecertificeerd. Voor de leveranciers wordt vooral gekeken naar lokale partijen. Deze leveranciers nemen hun producten na einde levensduur ook terug voor eventueel hergebruik.

Pilotproject BBETC

Het project in het BBETC wordt op dit moment nog volop doorontwikkeld. In de komende jaren zullen daarom verschillende modules geüpdatet of vervangen worden voor andere duurzame afwerking of materialen. Als u nieuwsgierig bent geworden naar de mogelijkheden van Modulinq, dan bent u van harte welkom om de pilot te bekijken in het BBETC in Terneuzen.

 

Meer informatie over Bio Base Europe Training Center:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!