Cleantech Agenda: 4.000 banen in schone technologie

  • Innovatie & MVO
  • Bron: http://cleantechregio.nl

Tussen nu en 2020 realiseert de Cleantech Regio 4.000 nieuwe banen. Die ontstaan in diverse sectoren van de economie door het toepassen van nieuwe en schone technologieen, ook wel cleantech genoemd.

Cleantech Agenda: 4.000 banen in schone technologie

Tegelijkertijd wordt fors ingezet op de vermindering van het gebruik van energie en grondstoffen. Hiermee onderstreept de regio Stedendriehoek dat cleantech een groeimarkt is.

De Cleantech Regio lanceert deze week de Cleantech Agenda, waarin – op dit moment – 25 innovatieve business cases zijn opgenomen voor de toepassing van cleantech. De verwachting is dat dit aantal de komende periode nog verder zal groeien. Hierdoor ontstaat nieuwe bedrijvigheid en perspectief voor bestaande bedrijven. Voor 2020 zijn de ambities:

  • 4000 nieuwe, aan cleantech gerelateerde banen en navenante groei van omzet/BRP (+50%)
  • 200.000 ton besparing op de CO2 uitstoot (-10%)
  • 20.000 ton minder huishoudelijk restafval per jaar (-33%)

In alle sectoren

De 25 business cases, verdeeld over acht thema’s, geven richting en uitvoering aan de lange termijn, sociaaleconomische doelstellingen en ambities van de regio. “De regio kenmerkt zich van oudsher met de maakindustrie. Maar ook in andere sectoren is cleantech volop in ontwikkeling,” aldus Andries Heidema, voorzitter van de Strategische Board Stedendriehoek. “Business cases als De Slimme Fabriek, Jip&Jit in de Bouw, de waterneutrale woning en Zonnedorp Loenen laten dat zien.”

Omzet en banen

De cleantech bedrijvigheid in de regio Stedendriehoek heeft in 2014 ongeveer 2 miljard aan omzet gerealiseerd en 8.000 mensen van werk voorzien. Dit betreft uitsluitend omzet en banen van bedrijven die cleantech als hun core-business hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van KieMT en Saxion dat is gehouden in de regio Stedendriehoek naar de positionering van de regio als Cleantech Regio.

Groeimarkt

Cleantech is een groeimarkt. De toenemende schaarste en kosten van energie en grondstoffen en de wens om niet in te boeten op economische veerkracht en welvaart van onze leefomgeving, schept vraag naar schone producten en diensten. Tal van trends versterken deze beweging. Het mes snijdt met cleantech aan twee kanten: het levert economische groei en banen op, terwijl tegelijk resultaat wordt behaald in energiebesparing en vermindering van verspilling en vervuiling. De Europese, nationale en provinciale doelstellingen voor CO2 reductie, energietransitie e grondstofonafhankelijkheid sluiten hier naadloos op aan. Cleantech voorziet hierin. Programma’s als EFRO, Interreg, Horizon, Agenda Stad en provinciale fondsen voor innovatie en transitie bieden aanknopingspunten om ontwikkelingen te versterken en te stimuleren.

Download de Cleantech Agenda hier.

Meer informatie over Cleantech Center:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!