Cleantech ondernemers op 2e ‘transitiemarkt’ Stedendriehoek

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Regio Stedendriehoek

Afgelopen vrijdag 16 januari vond bij Saxion in Deventer een ontmoeting plaats tussen de deelnemers van de Eo Wijers-prijsvraag en diverse Cleantech ondernemers uit de regio Stedendriehoek.

Cleantech ondernemers op 2e ‘transitiemarkt’ Stedendriehoek

Tijdens deze 2e en laatste transitiemarkt legden deelnemers hun ideeën en vragen over de prijsvraagopgave aan de diverse standhouders voor. Naast ondernemers waren ook verschillende overheden en specialisten op gebied van energie, economie en governance aanwezig.

Stedendriehoek, naar een energieneutrale stedelijke regio

Onder de titel ‘Stedendriehoek, naar een energieneutrale stedelijke regio’ heeft de Eo Wijersstichting haar prijsvraag uitgeschreven. De prijsvraag richt zich op multidisciplinaire teams. Deze kunnen bestaan uit onderzoekers, ruimtelijk ontwerpers, economische, sociale en energie-experts evenals transitiedeskundigen, bedrijven, ontwikkelaars/investeerders en burgers, al dan niet in groepsverband. Zij worden uitgedaagd om met creatieve, innovatieve en realiseerbare ideeën voor een energieneutrale Stedendriehoek te komen.

Heilige huisjes

Naast de informatiemarkt belichtten een aantal sprekers het belang van energietransitie voor de Stedendriehoek. Sebastiaan van 't Erve, het boegbeeld van de Eo Wijers-prijsvraag (en burgemeester van Lochem), onderstreepte nog eens de doelstelling van de regio Stedendriehoek om in 2030 energieneutraal te zijn. Van ’t Erve schetste hoe in de regio de eerste stappen worden gezet om minder CO2 uit te stoten en meer energie duurzaam op te wekken.

Van ’t Erve gaf de aanwezigen mee dat de oplossing voor de prijsopgave niet alleen gezocht moet worden in het nieuwste type windmolen, maar dat het vooral gaat om de steun die je moet organiseren voor het proces van transitie. Ook moeten deelnemers aan de prijsvraag niet bang zijn om heilige huisjes omver te trappen. “Maar”, stelde van ’t Erve, "ergens moet de rekening betaald worden, dus nadenken over een kansrijk business model is ook van wezenlijk belang."

Los laten!

Martine Vonk is Lector Ethiek en Technologie bij Saxion Hogeschool. Zij vertelde over de beslisstructuur in de samenleving die ze langzaam ziet veranderen van top-down naar bottom-up. Vonk: “De trend van meer autonomie en meer zeggenschap van groepen uit de samenleving 'van onderaf', betekent voor overheden dat hun rolopvatting verandert. De overheid moet leren om los te laten!”

Energienetwerk

Prijsvraagdeelnemers hoeven niet blanco aan de prijsvraagopgave te beginnen. Dat bleek uit de grafieken, diagrammen en beelden die Pieter van der Ploeg van energienetwerkbedrijf Alliander liet zien over de mogelijkheden en onmogelijkheden van duurzame opwekking die grotendeels in de regio in beeld zijn gebracht. Van der Ploeg benadrukte dat het een voordeel is dat de zeven gemeenten van de Stedendriehoek hecht samenwerken: in de meer landelijke gemeenten is namelijk veel meer ruimte voor het aanleggen van nieuwe installaties voor energieopwekking dan in de meer stedelijke gemeenten. Maar met het bouwen van nieuwe installaties alléén is het behalen van de doelstellingen kostbaar en waarschijnlijk onhaalbaar. Daarom wees hij ook op het nut van besparingsmaatregelen, zoals het benutten van restwarmte.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!