Coen-enquête laat fors herstel van de economie zien

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Het (niet-financiële) bedrijfsleven laat een fors en breed gedragen herstel zien in het vierde kwartaal van 2010.

Coen-enquête laat fors herstel van de economie zien

De gepubliceerde Conjunctuurenquête van MKB-Nederland, VNO-NCW, KvK en CBS is hoopgevend na eerdere teleurstellende resultaten in het derde kwartaal. Het herstel is het sterkst in de industrie, de detailhandel, de groothandel en de zakelijke dienstverlening.

Ook de transport- en communicatiesector doen het beter dit kwartaal. De agrarische sector en opnieuw de bouw blijven kampen met teruglopende omzetten. De malaise in de bouw werkt ook door naar de toeleveranciers in de bouw. Onder andere de bouwmaterialenindustrie, de basismetaal en de meubelindustrie hebben hier last van.
De export blijft de belangrijkste trekker van de economie, maar daarnaast begint het herstel ook een eigen dynamiek te krijgen. De vraag naar producten van het Nederlandse bedrijfsleven trekt flink aan. De groei zit zowel op de binnenlandse markt als in het buitenland.
Bedrijven stellen investeringen steeds minder vaak uit. Over 2010 als geheel investeren ondernemers nog wel minder dan in 2009, maar voor volgend jaar verwachten ze meer te investeren dan dit jaar. Ook opvallend is dat het niet-financiële bedrijfsleven voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis per saldo extra personeel in dienst neemt.

De Coen-enquête meldde in het derde kwartaal van dit jaar nog een terugslag bij ondernemingen. Het CBS registreerde later een kleine krimp ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Maar gezien de uitkomsten van het vierde kwartaal van 2010 lijkt de vrees voor een 'double dip' niet langer reëel.

 

Meer informatie over MKB Midden - Apeldoorn:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!