Coronacrisis heeft enorme impact op Zeeuwse arbeidsmarkt

Al voor de coronacrisis werd er hard gewerkt om de Zeeuwse arbeidsmarkt weer goed op de rit te krijgen. Maar door de huidige situatie vallen er weer flinke klappen. Op de website Coronamonitor Zeeland wordt de huidige stand van zaken op de voet gevolgd.

Coronacrisis heeft enorme impact op Zeeuwse arbeidsmarkt

Hieronder een overzicht van de belangrijkste conclusies tot zover. 

  • De ZeeuwseVacaturebank.nl constateert dat Zeeuwse werkgevers en werknemers voorzichtiger de arbeidsmarkt betreden. Werkgevers lijken nu voorzichtiger met het aantrekken van nieuwe werknemers: het aantal geplaatste vacatures is zo'n 20% gedaald. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat HR-medewerkers de afgelopen tijd andere prioriteiten hadden dan het plaatsen van vacatures.
  • Het landelijke WW-percentage stijgt in maart naar 2,7% (in februari 2,6%). Het Zeeuwse WW-percentage bedraagt in maart 2,2% (in februari 2,1%).
  • In maart 2020 verstrekte UWV 42,3% meer nieuwe WW-uitkeringen dan in februari. De toename van het aantal nieuwe WW-uitkeringen in Zeeland ten opzichte van februari, ligt met 62,6% boven dat landelijke gemiddelde. Deze stijging is een trendbreuk, in 2018 en 2019 was de nieuwe WW-instroom in maart kleiner dan in februari.
  • Op 6 april opende het digitale aanvraagloket van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Volgens UWV, de uitvoerder van de NOW-regeling, hebben inmiddels ruim 85.000 bedrijven een aanvraag ingediend. Bijna 70.000 zeventigduizend ondernemingen hebben inmiddels geld uitgekeerd gekregen, voor een totaalbedrag van € 1,3 miljard. Er zijn (nog) geen gegevens per sector, provincie of gemeente beschikbaar.
  • Gemeenten zien een toename van het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering. Meer jongeren melden zich bij gemeenten voor een uitkering en begeleiding naar werk.
  • In week 15 werden in Zeeland ruim 300 WW-aanvragen ingediend. Dat is minder dan in de afgelopen weken, maar meer dan het gemiddelde van 100 per week van voor de ingang van de Corona beperkende maatregelen.
  • Zelfstandig ondernemers blijven een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). In Zeeland hebben zich nu ruim 5.800 ondernemers voor deze regeling gemeld bij de gemeenten.
  • De meeste TOZO-aanvragen zijn afkomstig vanuit horeca, detailhandel, recreatie en uiterlijke verzorging zoals kappers, personal trainers en schoonheidssalons. Ook zijn er aanvragen uit de evenementenbranche en van fotografen.
Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!