Database moet benoeming topvrouwen stimuleren

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Er komt een database voor topvrouwen. Dat zeggen VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en emancipatieminister Jet Bussemaker woensdag in NRC Handelsblad.

Database moet benoeming topvrouwen stimuleren

Zij zullen om te beginnen alle vrouwen die nu in raden van bestuur of commissarissen zitten, vragen vijf namen te noemen van geschikte vrouwen. ‘En dan niet de usual suspects’, aldus De Boer.

Eigen kring

De Boer en Bussemaker willen op deze manier de benoeming van topvrouwen versnellen. Volgens De Boer zijn nog niet alle bedrijven actief op zoek naar vrouwen. Als zij een nieuwe bestuurder nodig hebben, kijken ze vooral in eigen kring. Met de lijst wil de VNO-NCW-voorzitter ook een einde maken aan de discussie over de vraag of er wel voldoende geschikte vrouwen zijn.

Quotum

Het is de bedoeling dat in 2016 het vrouwenaandeel in de raden van bestuur en commissarissen minimaal 30 procent bedraagt. Lukt dat niet, dan overweegt Bussemaker een vrouwenquotum in te stellen. De Boer is geen voorstander van zo’n ‘gedwongen huwelijk’. Vrouwen willen volgens hem ook niet als ‘excuustruus’ te boek staan.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!