Datacenters kunnen restwarmte beter benutten

 • Innovatie & MVO
 • Bron: RVO

Het aandeel van datacenters in de elektriciteitsvraag neemt verder toe. De sector boekte al grote duurzaamheidswinst. Toch kan deze verder verduurzamen door het beter benutten van restwarmte. Dat concluderen experts tijdens een ict-bijeenkomst.

Datacenters kunnen restwarmte beter benutten

Op maandag 26 februari kwamen betrokkenen uit de IT-, energie- en overheidssector bijeen om samen zowel de knelpunten als de succesfactoren van restwarmtebenutting van datacenters te inventariseren. De roep om duurzame energiebronnen neemt toe en het groeiend aantal datacenters biedt daar graag hun restwarmte voor aan. Om hier optimaal van te kunnen profiteren moeten lokale kansen echter wel benut worden. Ondanks de voordelen van restwarmte uit datacenters zijn succesvolle cases op dit moment namelijk nog zeer schaars. 

Wederdienst

Datacenters kunnen verder verduurzamen door nuttig gebruik van hun restwarmte. Het gaat hierbij om benutting van restwarmte op lage temperatuur. Daar profiteert de gebouwde omgeving van, maar ook datacenters hebben hier direct voordeel van. Terwijl zij warmte leveren, krijgen ze er namelijk koude voor terug. Daarmee besparen ze energie voor de koeling van hun ruimten.

Conclusies en aanbevelingen

Essentieel is de locatie van datacenters, concludeerden de deelnemers. Er moeten afnemers van restwarmte in de omgeving zitten. Kortom: datacenters, afnemers, warmtebedrijven en overheid moeten elkaar tijdig weten te vinden. Om dit te kunnen verwezenlijken noteerden de deelnemers de volgende vier aanbevelingen voor betrokken partijen:

 1. Regionale plannen

  Neem datacenters op als lagetemperatuurbronnen in de energie- en warmteatlas en regionale plannen
 2. Kansrijke locaties

  Identificeer nationaal en regionaal het potentieel van restwarmte van datacenters en kansrijke locaties
 3. Tussenpersonen

  Benoem een tussenpersoon bij kansrijke locaties om stakeholders bijeen te brengen en processen te begeleiden
 4. Businesscase

  Verbeter de businesscase voor investeringen in lagetemperatuurinfrastructuur

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!