De onvermijdelijke Brexit het hoofd bieden

  • Logistiek & Vervoer

Vriend en vijand zijn het er inmiddels grotendeels wel over eens. Het moet gek gaan, wil de Brexit op 31 oktober geen feit zijn. Dat gaat geheid voor chaos en wachttijden in de transportwereld zorgen, voorspelt WA Customs directeur Benny van Laerhoven. Toch valt veel narigheid te voorkomen met de juiste voorbereidingen.

De onvermijdelijke Brexit het hoofd bieden

Een korte introductie… WA Customs ondersteunt bedrijven bij de papierwinkel die komt kijken bij internationale transporten buiten Europa. Denk dan vooral aan alle formaliteiten die bij douanes komen kijken. Het vraagt van het team veel parate kennis. “We zorgen continu bij te blijven”, legt Benny uit. “Je leert natuurlijk veel van de dagelijkse praktijk maar we volgen tevens cursussen en onderhouden nauwe contacten met de Douane.” Zijn bedrijf zit bovendien midden in een groot netwerk van specialisten die logistieke adviezen paraat hebben. “We kunnen onze klanten dus tevens op dat vlak verder helpen, door ze aan de juiste experts te koppelen.”

Brexit

Europa en Engeland staan voor een enorme uitdaging. De kersverse minister-president Boris Johnson zegt niet meer te willen schuiven met de voorgenomen datum, harde Brexit of niet. De EU ziet ook geen redenen meer voor nieuwe onderhandelingen en Engeland heeft al twee miljard uitgetrokken voor extra investeringen en voorbereidingen. Van Laerhoven: “We kunnen er vanuit gaan dat het eind oktober gewoon zo ver is.”

Het heeft hem het laatste jaar veel nieuwe klanten opgeleverd, die de bui tijdig zagen hangen. Er moeten ook aan deze kant van de Noordzee heel wat maatregelen getroffen worden immers. Er zal op het nieuwe papierwerk dat met de Brexit gepaard gaat kritisch gelet gaan worden, is de algemene verwachting. Wie producten naar Engeland exporteren wil moet de eigen documenten op orde hebben, dat doet de Douane niet voor je. Het is niet hun taak, aldus Benny; “Bovendien hebben ze daar zelf genoeg aan het hoofd. Er komt zo’n twintig procent aan formaliteiten bij, bovenop alle papierwerk dat er al was voor intercontinentaal goederenverkeer.” Hij neemt z’n petje af voor hoe de Nederlandse Douane het oppakt maar zou niet graag in de schoenen staan van de Engelse beambten.

Het kán nog

“Eerlijk is eerlijk”, voorspelt de directeur. “Niemand gaat ontkomen aan een zekere mate van chaos en vertragingen. Maar het helpt wel enorm wanneer je als ondernemer je eigen papieren en organisatie al op orde hebt. En het kán nog, als je snel bent.” Hij belooft dat bedrijven die zich snel melden nog tijdig mogen rekenen op de steun en adviezen van zijn goed ingevoerde team. “In tegenstelling tot de grote spelers in onze markt zijn wij een zeer wendbare en flexibele organisatie.” Voor sommige organisaties zal tijdelijk bijspringen mogelijk volstaan. WA Customs kan ook medewerkers de benodigde kennis bijbrengen namelijk. Wie liever blijvend een beroep doet op de expertise van de douanespecialisten is vanzelfsprekend eveneens van harte welkom.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over WA CUSTOMS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!