De Techniekdagen komen er weer aan. Daar wil je bij zijn!

  • Onderwijs & Training

We maken tegenwoordig in bijna iedere branche gebruik van techniek. Niet alleen in de hightech maakindustrie, maar ook in bijvoorbeeld de zorg, bouw en ict. Er is steeds meer vraag naar technisch geschoold personeel. De vraag is echter groter dan het aanbod.

De Techniekdagen komen er weer aan. Daar wil je bij zijn!

We hebben nu én in de toekomst meer mensen in de techniek nodig. Daarom zet VNO-NCW Midden zich samen met bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio in om kinderen zo vroeg mogelijk te enthousiasmeren. Dat doen ze met de techniekdagen

Kinderen kunnen volop experimenteren

Op iedere techniekdag presenteren zo’n 40 bedrijven uit de regio zich met leuke doe-activiteiten voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Kinderen kunnen bouwen, lassen, programmeren en zelfs opereren op een operatiepop. De techniekdagen zijn zó succesvol dat ze zelfs over de grens, in het Duitse Bocholt, georganiseerd worden. Bocholt is als eerste aan de beurt dit jaar op 21 september 2019 bij beroepscollege Bocholt. Daarna volgt Nijmegen. ROC Nijmegen organiseert de techniekdag al voor de elfde keer en is daarmee een belangrijke partner van het eerste uur. Na Nijmegen volgen Arnhem, De Achterhoek, De Liemers en Oss.

Bredere doelgroep in Arnhem

“In Arnhem pakken we net als vorig jaar groots uit. We organiseren de techniekdag daar samen met festival Innovate op De Melkfabriek Arnhem, Nieuwe Kade 1 te Arnhem. Innovate is een Gelders platform voor innovatie. Het festival duurt drie dagen, waarbij 150 innovators de nieuwste technologieën laten zien, zoals auto’s die op waterstof rijden en er is een gaming plein. De publieksdag op zaterdag 5 oktober doen we samen. Innovate richt zich op de iets oudere kinderen tot ongeveer 20 jaar, daarmee trekken we een breed publiek. Dat zie je ook aan de bezoekersaantallen. Op een reguliere techniekdag komen zo’n 5.000 bezoekers. In Arnhem kwamen er vorig jaar 15.000. Dat vraagt ook om nauwe samenwerking met de gemeente”, vertelt Tjerry Verhoeven, Regiomanager VNO-NCW Midden.

Innovatie Experience

Bedrijven etaleren zich ook als werkgever

“Papa, mijn auto doet het”. Verhoeven geniet er zelf ook van als ze de gillende kinderen hoort die hun zelfgemaakte auto op zonne-energie écht zien rijden. Broertjes, zusjes en ouders zien dit en worden vaak zelf ook heel enthousiast. Het helpt basisschoolleerlingen en middelbare scholieren om een studierichting te kiezen, maar ook ouders die wellicht op zoek zijn naar een nieuwe baan. “Zij zien hier prachtige bedrijven.”

Innovators gezocht!

Sommige bedrijven doen al jaren mee en maken er een sport van om ieder jaar een nieuwe doe-activiteit te bedenken. “We zijn altijd op zoek naar innovatieve bedrijven die hun dienstverlening willen vertalen naar een toffe activiteit voor de kinderen, dus aanmelden kan nog steeds en deelname is gratis”, aldus de oproep van Verhoeven.

Partners maken de techniekdagen mogelijk

“Om de techniekdagen mogelijk te maken heb je partners nodig. We werken daarom nauw samen met bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten, maar ook partijen als The Economic Board zijn onmisbaar”, sluit Verhoeven dankbaar af. The Economic Board zet zich op diverse manieren in voor economische groei in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen. Samen met overheidsinstellingen, het bedrijfsleven en kennisinstellingen stimuleren zij innovaties in de topsectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen. “Zij vormen een platform om bekendheid te geven aan onze techniekdagen.” 

Auteur: Olga Heeren

Data Techniekdagen
• Techniekdag Oss – voorjaar 2020
• Techniekdag Bocholt – 21 september 2019
• Techniekdag Nijmegen – 28 september 2019
• Techniekdag Arnhem – 5 oktober 2019
• Techniekdag Achterhoek – voorjaar 2020
• Techniekdag De Liemers – voorjaar 2020

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!