Delta Regio presenteert economische Koepelvisie aan Tweede Kamer

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Strategic Board Delta Region

Vandaag biedt de voorzitter van de Strategic Board Delta Region, Daan van Doorn, de Koepelvisie van de Delta Regio - ofwel Zuidwest-Nederland en delen van Vlaanderen - aan aan de Tweede Kamer.

Delta Regio presenteert economische Koepelvisie aan Tweede Kamer

Dat doet hij samen met de Burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter. In een brandbrief vragen zij steun van de Kamer om de werkgelegenheid in de regio te versterken, als onderdeel van de strategische visie voor de economische ontwikkeling van de regio.

“In de Koepelvisie 'Delta Regio 2030: Slim specialiseren, versneld duurzaam innoveren' omschrijven we als regio onze visie op de economie van de toekomst en beschrijven we de actielijnen naar slimme en duurzame groei. Daarbij richten we ons speciaal op drie topclusters – Biobased, Logistiek en Maintenance. Die springen eruit als het gaat om onderscheidend kennisprofiel, concurrentiepositie en potentie binnen de wereldwijde overgang naar een circulaire economie.”

Inzetten op Biobased, Logistiek en Maintenance

Nu de Philip Morris-fabriek in Bergen op Zoom definitief dicht gaat, zet de regio samen met Philip Morris in op begeleiding van werk-naar-werk. Dit is van groot belang om de directe effecten van de sluiting te verzachten. “Maar we moeten ook vooruit kijken. Bergen op Zoom wil samen met de Strategic Board werken aan economische structuurversterking. De Strategic Board Delta Region zet in op Biobased, Logistiek en Maintenance.”

Met de Green Chemistry Campus heeft Bergen op Zoom al een Europese toplocatie op het gebied van Biobased. Daarbij heeft Bergen op Zoom samen met Woensdrecht grote potentie voor Maintenance. De sterke uitgangspositie moet nu worden uitgebouwd en verzilverd. Hierbij staat de Koepelvisie centraal.

“Voor succesvolle uitrol van de Koepelvisie is steun van het Rijk nodig. Dat begint met erkenning van de kracht en de potentie van de Delta Regio. Maar het vraagt ook investeringen in de lokale kenniseconomie zoals in onderzoeksprogramma’s op de Green Chemistry Campus. De Delta Regio is als poort naar de rest van Europa nu al goed voor een derde van de economie van Nederland en Vlaanderen samen. Maar meer is mogelijk. In de visie gaan we voor een jaarlijkse economische groei van 2,5% en 0,5% werkgelegenheidsgroei.“

Korte en langere termijn steun Kamer

Voor de korte termijn vragen de twee partijen steun van de Kamer in het debat van donderdag 3 juli over de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom op enkele concrete punten die de werkgelegenheid raken: een mobiliteitscentrum in Bergen op Zoom en versterking van de huidige ESF-projecten. Ook vragen zij het Rijk om investeringen te doen om de economische structuur in de regio Bergen op Zoom te versterken: zoals extra onderzoeksprogramma’s op de Green Chemistry Campus en het daar plaatsen van afdelingen van nationale onderzoeksinstellingen.

“Voor de lange termijn willen we u vragen in het debat van 3 juli, maar ook in het debat van 4 september over Groene Groei stil te staan bij de potentie van de regio en de kansen die de Koepelvisie schetst. Samen met u willen wij investeren in de circulaire economie en koploper worden op de terreinen Biobased, Maintenance en Logistiek.”

Meer informatie over Strategic Board Delta Region:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!