Digitaal ondernemersplein vanaf 2012

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: Rijksoverheid

Ondernemers kunnen vanaf 2012 zaken doen met de overheid via één digitaal loket. Ondernemers kunnen daar het Handelsregister raadplegen, subsidies aanvragen en alle (overheids)informatie over ondernemerschap vinden.

Digitaal ondernemersplein vanaf 2012

Het is de bedoeling dat alle overheidsorganisaties zich op termijn bij het digitale Ondernemersplein aansluiten, schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) donderdag 13 oktober 2011 aan de Tweede Kamer.

Digitaal loket
'Het bespaart ondernemers veel tijd en moeite als ze straks op één plek al hun overheidszaken kunnen regelen,' aldus minister Verhagen. Ondernemers kunnen via het digitale loket ook aangeven of bedrijfsgegevens aan derden mogen worden doorgegeven. Veel ondernemers geven aan dat ze zich ergeren aan mailings die op basis van deze bedrijfsgegevens aan hen worden toegestuurd.

Modernisering Kamers van Koophandel
Het digitale loket is onderdeel van de modernisering van de Kamers van Koophandel. De twaalf regionale KvK’s worden ondergebracht in één organisatie: het Ondernemersplein. Ook Syntens – een organisatie die innovatie in het MKB stimuleert – gaat hier in op. Naast het digitale Ondernemersplein komt er ook een aantal fysieke loketten verspreid door Nederland.

Modernisering
Het kabinet heeft verregaande plannen om de huidige informatie-, voorlichtings- en ondersteuningsinfrastructuur op het gebied van (internationaal) ondernemerschap en innovatie grondig te moderniseren en te stroomlijnen. Het Ondernemersplein is een van de maatregelen.

Heffing verdwijnt
Eerder maakte minister Verhagen al bekend dat de verplichte heffing voor de Kamer van Koophandel gaat in 2013 geheel verdwijnt. De nieuwe organisatie zal worden gefinancierd via de begroting van EL&I.

Nieuwe organisatie
De komende maanden werken de Kamers van Koophandel, Syntens en ondernemingsorganisaties samen met het ministerie van EL&I verder aan de nieuwe organisatie. Het Ondernemersplein gaat uiterlijk op 1 januari 2014 van start.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!