‘Drempels slechten voor buitenlands talent’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het actieplan Make it in the Netherlands, waarmee minister Bussemaker van Onderwijs meer internationaal talent wil aantrekken.

‘Drempels slechten voor buitenlands talent’

Dat is nodig om de concurrentiekracht van onze economie te versterken, en kan een bijdrage leveren aan het oplossen van arbeidsmarkttekorten. De ondernemingsorganisaties pleiten ervoor specifieke aandacht te geven aan het werven en binden van bètastudenten aan Nederlandse bedrijven.

Onnodige drempels weghalen

Het actieplan heeft tot doel buitenlandse talenten te verleiden om na hun studie in Nederland te blijven. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat alle onnodige drempels daarvoor moeten worden geslecht. Dat kan door leges te verlagen, het zogenaamde ‘zoekjaar’ naar een baan na de studie te verlengen, en het makkelijker te maken voor buitenlandse studenten om zich hier te vestigen of om te werken, tijdens of na de studie.

Elk jaar 30.000 extra technici nodig

Veel Nederlandse jongeren laten een technische studie links liggen, terwijl het bedrijfsleven de komende tijd jaarlijks 30.000 extra technici nodig heeft. Nederland moet dus profiteren van buitenlandse talenten door hen de opgedane kennis te laten toepassen in de Nederlandse praktijk. Daarnaast is het belangrijk om Nederlandse jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van een technische studie, aldus de werkgeversorganisaties.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!