Duits minimumloon bezorgt NL-ondernemers slapeloze nachten

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: VNO-NCW

De Duitse grens over? Prima, maar of je wel even wilt aantonen dat je voldoet aan de Duitse wet op het minimumloon. In VNO-NCW-opinieblad Forum vertellen ondernemers over de gevolgen van die wet.

Duits minimumloon bezorgt NL-ondernemers slapeloze nachten

‘Een fout kan je al snel op een boete van 30 mille komen te staan. Dat is toch absurd?’

Sinds de invoering van het minimumloon willen de Duitsers van iedere buitenlander die op hun grondgebied werkt, weten of die wel voldoende krijgt betaald. ‘We moeten onze medewerkers aanmelden bij de Duitse douane. Soms per keer, in andere gevallen per half jaar’, stelt John Huyzers van Lejan Industriële Verpakkingen en Eiso Bergsma in Abcoude. Als de douane daar om vraagt moeten arbeidscontracten, loonstroken en dergelijke worden overlegd. In het Duits. Ontbreekt er iets aan de papieren, of is een aanmelding niet op orde, dan heb je zo een boete van 30.000 euro aan je broek. En minder dan het Duitse minimumloon betalen, kan je zelfs tot 500.000 euro kosten.

Ongenoegen

‘Hadden we in Europa niet afgesproken dat er een vrij verkeer van personen is’, vraagt Peter Ruyter, manager van EVO Bedrijfsjuristen, zich hardop af. ‘En hadden we ook niet bepaald dat we één Europese vrije markt willen? Dan past het toch niet dat de ene lidstaat extra verplichtingen oplegt aan ondernemers uit een andere lidstaat?’ Transportbrancheorganisaties TLN en KNV stuurden SZW-minister Asscher een brief waarin ze hun ongenoegen uitten over de Duitse aanpak. Daarop bleef het angstvallig stil. Ondertussen hebben TLN-medewerkers er een dagtaak aan om vragen van verontruste ondernemers te beantwoorden. Want ook dik een maand na invoering is er nog veel onduidelijk.

Wachten

Het wachten is nu op de reactie op de klacht die TLN heeft ingediend bij de Europese Commissie. In afwachting daarvan heeft de Commissie Duitsland al wel gesommeerd aan te geven of de wetgeving niet botst met EU-recht. Op één punt heeft het land inmiddels een stapje terug gedaan. Transitovervoer is voorlopig uitgezonderd van de minimumloon-regels.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!