‘Duurzaamheid is kwestie van leiderschap en aanpakken’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: VNO-NCW Midden

ZKH Prins Carlos op congres VNO-NCW Midden

‘Duurzaamheid is kwestie van leiderschap en aanpakken’
‘Duurzaamheid is kwestie van leiderschap en aanpakken’
Tijdens het jaarcongres van VNO-NCW Midden op 9 november heeft Z.K.H. Prins Carlos een dringend beroep gedaan op ondernemers en politiek om nu echt werk te maken van duurzaamheid. 'Het thema is jarenlang afgeschoven, het MKB wijst naar het grootbedrijf, het grootbedrijf naar de politiek en Den Haag naar het bedrijfsleven en burgers. Dat irriteert me. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, dat past in deze tijd van individualistisch denken en zelf beslissingen nemen. Maar we moeten het samen doen. Het onderwerp is niet langer links, niet rechts, niet het primaat van de politiek, maar een kwestie van leiderschap en aanpakken’, aldus de Prins.

Prins Carlos de Bourbon de Parme is ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen geld oplevert in plaats van geld kost. Hij heeft veel voorbeelden en benadrukt dat de bedrijven die duurzaam ondernemen tot de kern van de bedrijfsvoering hebben gemaakt goed door de recessie zijn gekomen. “De bewustwording gaat langzaam maar zeker. Twintig jaar geleden was duurzaamheid nog een geitenwollensokken-verhaal, maar nu is het interessant. De volgende stap is de invulling van duurzaam ondernemen, hoe pak je dat aan? Daarvoor zijn organisaties als MVO Nederland, VNO-NCW, Kiemt en INSID. Ondernemers samen brengen, kennis delen en ervaringen uitwisselen, goede en slechte”. Prins Carlos wijst ook op het financieringsmodel. Door ‘out of the box’ denken zijn veel oplossingen voor financiering mogelijk. Bijvoorbeeld door hulp te vragen bij een eerste investering en te delen in de besparingen. “Nederland heeft een enorme kracht op het gebied van duurzaamheid. Het wordt de grootste banenmotor in de toekomst”, aldus de Prins.

Het congres Food, Feed & Fuel dat VNO-NCW Midden in Ede organiseerde trok ruim driehonderd ondernemers uit Midden- en Oost-Nederland. Van de deelnemers werd veel interactie verwacht, via een in Nederland nieuw systeem. Met digitale ‘kastjes’- keypads - konden ondernemers vraag en aanbod doorgeven en werden zij ter plekke met elkaar in contact gebracht.

 

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!