Duurzame energie door trilling van het wegdek

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Provincie Overijssel

Tril-asfalt, een project van universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw, winnaar van publieksprijs van de Mooi Nederland Prijs.

Duurzame energie door trilling van het wegdek

Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie' is de winnaar geworden van de Mooi Nederland publieksprijs van € 10.000.

De Mooi Nederland Prijs is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en is bedoeld als extra beloning voor het meest inspirerende project om Nederland mooier te maken.

Overtuigende eindzege
Het winnende project wist met 2.629 stemmen een overtuigende eindzege te boeken. De tweede plek kwam toe aan het project ‘Energieke integratie stad en landschap' (1.619 stemmen). Het eveneens Overijsselse project  ‘Duurzame energiewinning uit het Nationaal Landschap Noordoost Twente' eindigde met 1.400 stemmen op de derde plaats.

Bij het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie' werken de universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw samen aan een systeem dat door trilling van het wegdek duurzame energie opwekt. Onder het wegdek wordt materiaal aangelegd dat onder druk van het verkeer elektrische spanning creëert.  Hiermee worden vervolgens lichtmasten en verkeers(informatie)borden langs de weg van energie voorzien. Het idee van een energielandschap zonder ruimtelijke impact, spreekt kennelijk tot de verbeelding. De provincie Overijssel ziet tevens veel potentie in dit idee en heeft de N34 tussen Hardenberg en Drenthe als proeftraject beschikbaar gesteld.

In totaal werd er tussen 4 november en 31 december 10.406 keer gestemd. Onder de stemmers worden vijf ballonvaarten verloot.

Succesvolle Overijsselse bodem
Maar liefst drie van de 32 genomineerde projecten waren van Overijsselse bodem. Naast de genoemde projecten deed ook 'Investeren in Landschap en Leefomgeving' mee.

Meer informatie over Provincie Overijssel:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!