Duurzame gebouwkoeling K-BLOCK wint innovatieprijs

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Oost NV

Salca BV uit Ootmarsum heeft de Duurzame Innovator Pitch 2010 gewonnen van de Dutch Green Building Council (DGBC).

Duurzame gebouwkoeling K-BLOCK wint innovatieprijs

Het bedrijf krijgt de prijs voor K-Block, een innovatieve manier om gebouwen te koelen zonder energie te verbruiken. De prijs is uitgereikt tijdens de afsluiting van het Green Forum op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Salca krijgt onder meer maatwerkondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het concept en een geldbedrag van 10.000 euro.

K-Block onderscheidt zich van conventionele koelingstechnieken, zoals airconditioning, doordat het zeer snel is te installeren en geen energie verbruikt. Een ruimte van 50 m2 is binnen twee uur te voorzien van voldoende K-Block. Terwijl één K-Block slechts 4,5 kg weegt, kan het evenveel warmte opslaan als een blok beton van 120 kg. Het materiaal is bijvoorbeeld eenvoudig op een systeemplafond te leggen, tegen het dakschot te bevestigen of in een spouw te hangen.

Warmteopslag in bolletjes
Die koelende eigenschappen dankt K-Block aan de vulling met Thermusol®: een uniek Phase Change Material (PCM), waarin minuscule bolletjes gevuld zijn met zouthydraten. Die ingekapselde zouten ondergaan een faseverandering, van vast naar vloeibaar en vice versa, en kunnen op die manier warmte opslaan en weer afgeven. Duurzame koeling is op deze manier mogelijk.

K-Blocks, met afmetingen 201 cm bij 51 cm, bestaan uit twee lagen brandvertragend vezelmateriaal gevuld met Thermusol. Het materiaal is getest op diverse locaties, en TNO heeft al een voorspellend model opgesteld voor de effectiviteit in ruimten die oncomfortabel warm worden.

Salca BV is opgericht in mei 2008, na het verkrijgen van een licentie voor de productie van Thermusol. In de afgelopen twee jaar heeft Salca verschillende typen Thermusol met verschillende smeltpunten geproduceerd. Dit heeft ook geleid tot nieuwe eindproducten: naast K-Block heeft Salca bijvoorbeeld Thermupod ontwikkeld, speciaal voor warmtebuffering.

Duurzame Innovator
De Duurzame Innovator Pitch, een initiatief van de Dutch Green Building Council, is een jaarlijkse prijs voor jonge, startende en vernieuwende ondernemers. De prijs is in het leven geroepen in 2009. Tijdens de vastgoedbeurs Provada 2010 heeft commercieel manager Bart Winters de prijs gekregen uit handen van DGBC-bestuurslid Annemarie van Doorn en Erik Steinmaier, sector banker Bouw & Vastgoed bij ABN-AMRO.

Voor meer informatie over Salca BV en K-Block kijk op www.salcabv.nl

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!