home » nieuws » Industrie »

E-Noses rond haven- en industrieterrein Moerdijk blijven

  • Industrie
  • Bron: Havenschap Moerdijk

Op en rondom het haven- en industrieterrein Moerdijk bevindt zich sinds begin 2013 een ‘eNosenetwerk’. Deze eNoses worden ook wel ‘snuffelpalen’ genoemd. Het gaat om 28 stuks. De eNoses meten veranderingen in de luchtkwaliteit en helpen om de herkomst van de stoffen die vrijkomen te bepalen.

E-Noses rond haven- en industrieterrein Moerdijk blijven

De betrokken partijen kunnen daarmee geurbronnen herkennen en mogelijk geuroverlast voorkomen of beperken. Na een proef van twee  jaar is besloten de eNoses nu een permanente plek te geven.

Na een eerste evaluatie is in het voorjaar van 2014 een aantal snuffelpalen verplaatst. Hierdoor is een betere spreiding over het haven- en industrieterrein ontstaan. Het eNosenetwerk is geplaatst op initiatief van de provincie Noord-Brabant, gemeente Moerdijk, Havenschap Moerdijk, gemeente Strijen, Shell en ATM. Samen bekostigen zij de elektronische neuzen. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant neemt het beheer op zich.

Hoe werken eNoses?

Bij een overschrijding van een bepaald niveau van een bepaalde stof in de lucht, gaat er automatisch een signaal naar de klachtendienstmedewerker van de Omgevingsdienst. Die kan direct de gegevens inzien. Het gaat er vooral om bronnen van benzeenemissies en geuroverlast vast te stellen of uit te sluiten.

Ook de medewerkers in de meldkamers van de deelnemende bedrijven (Shell, ATM) kunnen meteen de gegevens zien en, als dat kan, direct maatregelen treffen in het productieproces. Dat kan dus betekenen dat eNoses mogelijk al veranderingen hebben waargenomen voordat de eerste klachten van inwoners uit omliggende dorpen binnenkomen.

Particulieren

Op dit moment kunnen particulieren (nog) niet de waarnemingen volgen.  Het is een afgeschermd systeem dat door specialisten wordt uitgelezen. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om ook particulieren toegang te geven.

Bedrijven en overheid verantwoordelijk

Uitgangspunt in de publiek-private samenwerking van dit eNosenetwerk is dat bedrijven en overheid beiden verantwoordelijkheid dragen voor de vermindering van geurklachten en het vinden en aanpakken van bronnen van geuroverlast. Dit met het oog op een schone en veilige omgeving.

Meer informatie over ATM MOERDIJK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!