Economie Brabant blijft kwakkelen, maar er zijn lichtpuntjes

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel Brabant

Brabantse ondernemers zijn voor het vierde kwartaal wat optimistischer over de omzet (per saldo +5 procent) en de export (per saldo +7 procent).

Economie Brabant blijft kwakkelen, maar er zijn lichtpuntjes

Hierbij dient te worden aangetekend dat de cijfers over het vierde kwartaal normaliter positief worden beïnvloed (vertekend) door seizoensinvloeden. Dat de meeste bedrijven nog geen reden hebben voor optimisme, blijkt wel uit de andere vier hoofdindicatoren, die allemaal diep in het rood staan. Dit wordt onderstreept door het tegenvallende groeicijfer voor de Nederlandse economie in het derde kwartaal (-1,1 procent).

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid is opnieuw vrij hard onderuit gegaan in het vierde kwartaal (saldo -18 procent). Dit sluit aan bij de ontwikkeling van de werkloosheid in Nederland, die in oktober is opgelopen tot 6,8 procent van de beroepsbevolking. Voor 2013 verwacht het Brabantse bedrijfsleven per saldo (-15 procent) een verdere afname van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat een afname van de winst verwacht is opnieuw toegenomen. De recessie houdt voor veel bedrijven te lang aan, waardoor de rek er voor steeds meer bedrijven uit raakt.

Beter dan landelijk

Pluspunt is dat de Brabantse economie het nog altijd iets beter doet dan landelijk, al is het verschil niet zo groot. Op vier van de zes hoofdindicatoren scoort Brabant beter dan Nederland als geheel.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!