Economie heeft meer in huis dan voorspellingen doen vermoeden

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rijksoverheid

Technische vooruitgang zal ook de komende jaren zorgen voor een stijgende arbeidsproductiviteit en daarmee tot meer economische groei. De Nederlandse economie heeft meer in huis dan de groeiverwachtingen van 1 à 1,5 procent voor de komende jaren doen vermoeden.

Economie heeft meer in huis dan voorspellingen doen vermoeden

Nacht van de Economie

Dat zei minister Kamp donderdagavond 5 juni 2014 tijdens de ‘Nacht van de Economie’ van weekblad Elsevier in Rotterdam. Ook de topeconomen Krugman en Reinhart spraken in Rotterdam.

Vondsten raken steeds sneller ingeburgerd

“Het aantal nieuwe vondsten zal de komende jaren blijven toenemen en die vondsten zullen ook steeds sneller ingeburgerd raken”, aldus Kamp. “Het duurde 115 jaar voordat het stoomschip uit 1788 op grote schaal werd gebruikt, bij de telefoon duurde dat 56 en bij de auto 47 jaar. De PC uit 1973 deed er veertien jaar over. En internet: acht jaar”.

Robotisering zorgt voor nieuwe taken

Volgens Kamp zullen toekomstige generaties het dankzij technologische vooruitgang nog beter hebben dan de huidige. “Meer arbeidsproductiviteit zorgt voor meer economische groei. Bovendien worden taken steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd waardoor menskracht vrijkomt voor nieuwe taken zoals meer en betere persoonlijke dienstverlening en zorg. Dit zorgt eveneens voor meer economische groei”.

Verdwijnen banen veroorzaakt onzekerheid

Technologische vooruitgang en automatisering hebben wel invloed op het soort werk dat mensen doen. “Het verdwijnen van banen door automatisering veroorzaakt onzekerheid en roept weerstand op”, aldus Kamp. “Maar er zullen nieuwe banen ontstaan in sectoren die de toekomst hebben”.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!