Economie trekt voorzichtig aan

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Zaterdag publiceerde Wegener de resultaten van de enquete onder leden van de BZW en het FME. Bijna 60 procent van de bedrijven in Brabant en Zeeland merkt 'herstel'.

Economie trekt voorzichtig aan

Toch zijn er opmerkelijke verschillen binnen de sectoren. Oktober vorig jaar gaf de enquête een uiterst somber beeld te zien.

De conclusie toen was dat de crisis zich had verbreed, verdiept en langer zou gaan duren dan verwacht.
Tegenover de 64 procent ondernemers die toen nog geen herstel konden waarnemen staat nu dus een percentage van bijna 60 procent dat wél herstel ziet en bij de industrie ligt dat percentage zelfs op 76%.

BZW-voorzitter Peter Swinkels reageert: "Je ziet een voorzichtig herstel van de economie met name bij de industrie en dan vooral in de internationaal georiënteerde industrie.
Maar liefst 76% van de industrie geeft aan herstel te zien.
We lopen mee in de internationale ontwikkelingen. 
Swinkels is tevreden over de eerdere beleidskeuzes van de overheid zoals werktijdverkorting en de regeling kenniswerkers.

Dat heeft goed gewerkt. Daardoor bleef het aantal ontslagen beperkt en kunnen bedrijven - nu de economie weer voorzichtig aantrekt - rekenen op ervaren en deskundig personeel.
" Tegelijkertijd plaatst Swinkels ook een waarschuwing: "De crisis heeft een structureel probleem op de arbeidsmarkt tijdelijk verdoezeld.
Namelijk de gevolgen van ontgroening en vergrijzing.
De problemen van een krappe arbeidsmarkt zullen spoedig weer voelbaar worden.
" In dat kader herhaalt hij zijn pleidooi voor productiviteitsverhoging door te schrappen in het enorme aantal ADV- en vakantiedagen.
Daar verwacht hij veel meer heil van dan van het optrekken van de AOW-leeftijd.

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!