Economische groei zet door, bedrijven investeren fors meer

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Rijksoverheid

De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 0,4%. Voor het vierde kwartaal op rij is er nu sprake van positieve cijfers. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 groeide de economie zelfs met 2,4%.

Economische groei zet door, bedrijven investeren fors meer

Opvallend is dat de investeringen van bedrijven meer dan 7% zijn gegroeid. Deze cijfers tonen aan dat de groei doorzet en richting de 2% per jaar gaat. Dit stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op de kwartaalcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

“De economische groei houdt aan en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en consumenten geven meer uit. Het kabinet wil meer ruimte geven aan ondernemers door het verminderen van lasten, het aanpakken van overbodige regels en verbetering van de kredietverlening. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie nu kan doorgroeien”, aldus minister Kamp.

Economische doorzet

De cijfers die het CBS vandaag publiceert tonen aan dat het herstel in verschillende sectoren van de economie doorzet. Zo groeien de bouw, zakelijke dienstverlening en ICT fors. De woningmarkt trekt aan en de uitzendbranche presteert goed. Het consumentenvertrouwen was in maart voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer positief.

Kamp: “Deze goede cijfers laten zien dat de bedrijven er weer vertrouwen in hebben en durven te investeren. Dat is een heel positief signaal, want het zijn de ondernemers waar de groei vandaan moet komen. Bedrijven hebben extra geïnvesteerd, onder meer in transportmiddelen, machines, telecommunicatieapparatuur en software. Nu is het zaak hen ruim baan te bieden. Bijvoorbeeld met lastenverlichting door herziening van het belastingstelsel.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!