Ecovat maakt opslag zonnestroom en windenergie mogelijk

  • Innovatie & MVO
  • Bron: RVO

In Arnhem vindt binnenkort een grootschalige demonstratie plaats van het Ecovat: een enorme ondergrondse warmtebuffer, die dienst zal doen als opslag voor zonnestroom en windenergie. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ecovat maakt opslag zonnestroom en windenergie mogelijk

Opslag was tot nu toe een belangrijke ontbrekende schakel in de transitie naar duurzame energie.

Warmte- en koude opslag

‘Je moet een Ecovat zien als een grote weckpot onder de grond, gevuld met grondwater.’ vertelt Aris De Groot, directeur van Ecovat. Een netwerk van duurzame stroomopwekkers voedt het Ecovat. Bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolen. Het vat zet opgewekte elektriciteit om in warmte, waardoor het water in het vat opwarmt. De temperatuur kan oplopen tot 90 graden Celsius. Die warmte blijft lang bewaard, vanwege goede isolatie.

Na zes maanden is 90% van de warmte behouden. Energie die in de zomer wordt opgewekt, is daarom prima te gebruiken in de winter. Warmtewisselaars kunnen ieder moment de opgeslagen warmte uit het water trekken en doorgeven aan aangesloten huizen in de exacte temperatuur die nodig is. Zo worden huizen in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd.

500 woningen met een Ecovat

Op kleine schaal doorstond het Ecovat al enkele testen, maar nu begint het grotere werk. In de Arnhemse wijk Ons Dorp start mede dankzij RVO binnenkort een demonstratietraject. Een Ecovat gaat het hele jaar door 500 woningen voorzien van duurzame energie.

Energiebesparing tot € 650 miljoen per jaar

De Groot hoopt dat het demonstratieproject bijdraagt om de energietransitie te versnellen. Als het project in Ons Dorp slaagt, is landelijke invoering weer een stap dichterbij. "Dat zou fossiele energiecentrales overbodig maken en de uitbreiding van de netcapaciteit beperken. Adviesbureau Berenschot rekende voor ons uit dat dit Nederland op de lange termijn een besparing oplevert van € 380 miljoen tot € 650 miljoen per jaar."

Rol RVO

Het project in Arnhem kwam onder andere tot stand dankzij de regeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) van RVO. Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers die investeren in een energie-innovatie en daarmee bijdragen aan de economische (groene) groei in Nederland.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!