Ede krijgt titel Fairtrade Gemeente

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Ede

Zaterdagavond 11 mei om half zes ontvingen Wethouder van de Weerd en Yolanda Smit, namens de Edese gemeenschap, officieel de titel Fairtrade Gemeente voor Ede.

Ede krijgt titel Fairtrade Gemeente

Agnes Jongerius, voormalig voorzitter van de vakbond FNV, reikte hem uit, namens de Landelijke Jury van Fairtrade Gemeenten. De titel geeft aan dat Fairtrade, eerlijke handel, in Ede een streepje voor heeft. Inwoners, bedrijven en gemeente werken samen om verkoop en gebruik van eerlijk geproduceerde producten te vergroten.

Met vlag en wimpel

“Ede is met vlag en wimpel geslaagd,” vertelde Agnes Jongerius enthousiast. “De eisen zijn hoog. Toch is het in Ede is gelukt.” En dus overhandigde Agnes Jongerius het grote oranje bord met de titel Fairtrade Gemeente erop aan Wethouder vd Weerd en Yolanda Smit, voorzitter van de werkgroep EdeFairtrade. Jongerius roemde vooral de veelheid aan media-aandacht voor de Edese campagne. “Het is een belangrijke manier om mensen vertrouwd te maken met een fenomeen als Fairtrade.”

Niet afwentelen

Wethouder vd Weerd zei trots te zijn dat Ede nu de titel heeft behaald. “Zo werken we er aan, dat de mindere consequenties van onze leefwijze niet langer op een ander worden afgewenteld. Ook niet op ontwikkelingslanden ver weg.” Hij complimenteerde het feit dat dit initiatief van burgers zelf kwam. “Het zal in de toekomst steeds vaker zo gaan. De gemeente heeft dan slechts een ondersteunende rol.” Hij beloofde de campagne te blijven ondersteunen, zodat de titel ook in de toekomst voor Ede behouden blijft.

Fairtrade Kerken

Ook drie Bennekomse kerken: de Rooms Katholieke Kerk, de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NBP en de Gereformeerde Kerk, ontvingen zaterdag de subtitel Fairtrade Kerk. Zij gaan verder dan alleen het gebruik van fairtrade koffie, thee en suiker. Zij laten met bordjes en posters ook duidelijk zien dat ze fairtrade schenken, benadrukken dat steeds weer in bijeenkomsten en bij activiteiten en ook naar buiten.

Fairtrade Town

Ten slotte liet de burgemeester van Chrudim, Mr. Petr Reznicek, weten dat ook zij inmiddels, als 5e gemeente in Tsjechië, de titel Fairtrade Town hebben verdiend. Hij was op bezoek in Ede vanwege het 20-jarig jubileum van de Stedenband Ede-Chrudim.

Stadsdichter Arjan Keene droeg nog een ontroerend en speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Na een feestelijke toost met een heerlijke champagne van Barneveldse druiven, werd de titel gevierd met een uitgebreid biologisch tapasbuffet en toepasselijke Zuid-Amerikaanse muziek.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!