'Eén loket buitenlandse subsidies is welkom plan Ploumen'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel wil korte metten maken met de wirwar aan subsidies binnen haar ministerie. Er moet één loket komen voor buitenlandse subsidies.

'Eén loket buitenlandse subsidies is welkom plan Ploumen'

Zij wil overlap terugdringen en orde in de chaos scheppen via één loket. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dit een goed plan. Maar zij roepen de minister op om niet verder te bezuinigen.

Bezuinigen

Alle subsidies voor bedrijven die ondernemen in ontwikkelingslanden en subsidies voor het bevorderen van buitenlandse handel worden onder de loep genomen. Minister Lilianne Ploumen zegt vandaag in het Financieele Dagblad (FD) dat ze gaat kijken welke regelingen binnen het kabinetsbeleid vallen. Ze zegt nog niet te weten of ze gaat bezuinigen op het totale budget.

Steuntje in de rug

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is overheidssteun voor buitenlandse projecten van groot belang. Juist om handel en ontwikkelingssamenwerking dichter bij elkaar te brengen, stellen zij. Subsidieregelingen kunnen namelijk een mooi steuntje in de rug zijn voor ondernemers die hun nek uitsteken in opkomende markten en ontwikkelingslanden. Dit geeft een impuls aan internationaal ondernemen. En daardoor wordt gestimuleerd dat Nederlandse kennis en kunde ver over de vaderlandse grenzen wordt ingezet. Het zou dus onverstandig zijn als hierop wordt bezuinigd, stellen de ondernemersorganisaties.

Versnipperd

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn het met minister Lilianne Ploumen eens dat de verschillende subsidieregelingen te veel versnipperd zijn. Een ondernemer is gebaat bij één loket, aldus de ondernemersorganisaties. Zij vinden het een goed idee dat de minister gaat onderzoeken hoe de verdeling van overheidsgeld beter geregeld kan worden. MKB-Nederland en VNO-NCW geven aan dat het bedrijfsleven graag meewerkt aan het verbeteren hiervan.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!